Petra Kurtela: “Izbacite, reciklirajte i poklonite sve što vas guši”

GREEN_300_listici_sredina

Što znači okrenuti novi list u životu, u razgovoru nam je otkrila Petra Kurtela.

Put prema životu pročišćenom od toksina nije jednostavan, no naša poznata glumica i influencerica Petra Kurtela je savladala sve korake. U intervju nam je otkrila što u kuhinji najviše kuha, kako izgleda njezin zero waste odlazak u trgovinu i još mnogo praktičnih savjeta

Važnost društvenih mreža dolazi do izražaja kada su progovara o bitnim temama. O zdravom životu, organskoj prehrani, DIY proizvodima u kućanstvu i savjetima kako se usmjeriti na osviješteni i održivi način života progovorila je Petra Kurtela.

Glumica, majka i greenfluencerica svojim je pričama, mini zelenim projektima i mindsetom utjecala na mnogo oko sebe. Petra Kurtela nas je uvela u svoj zeleni svijet.

Kada si shvatila da je zero waste/sustainability život dobar odabir? Imaš li neku konkretnu situaciju s kojom možeš opisati to saznanje?

Krenula sam na put prema životu bez kemikalija pa je s time prirodno krenula i cijela priča o zero waste. Na low tox život nagnalo me zdravlje mojeg sina koji je s 8 mjeseci počeo razvijati alergijske reakcije kojima nismo mogli naći uzrok. I prije sam znala da na kožu stavljamo razne proizvode koji su štetni, potencijalno kancerogeni i slično, ali sam mislila da ga minimalno izlažem i da su relativno skupi proizvodi preporučeni od dermatologa i kupljeni u ljekarni dobar izbor. Kad sam malo dublje ušla u tematiku, otvorio mi se jedan cijeli novi svijet u kojem živim jednostavnije i kvalitetnije.

Možemo te nazvati svojevrsnim greenfluencerom. Nezavisni si distributer jednog brenda eteričnih ulja, izrađuješ vlastitu kozmetiku kao i proizvode za čišćenje. Možeš li opisati taj proces i kako se dugoročno zapravo takva kozmetika i preparati više isplate?

Moram napomenuti da još uvijek ne mogu doći sebi koliko je izrada tih proizvoda jednostavna. U kuhinji znam spraviti dva i pol jela, ali zato već kuham kreme, dezodoranse, balzame za usta… Većina recepata sastoji se od topljenja dvije, tri sirovine na pari i dodavanja eteričnih ulja. Ovo što ja radim, može svatko! Potrebno je uložiti u visokokvalitetna ulja kojima znate porijeklo (morate upoznati tlo na kojem su biljke zasađene, sjeme, način destiliranja i još mnogo toga…) i nakon toga sve postaje isplativo. Te se bočice mogu iskoristiti na 1000 načina i meni su prva linija obrane kod svake tegobe. Prije bih ishitreno trošila u ljekarnama, a zadnjih godinu i pol tamo sam kupila samo fiziološku otopinu. Kad sve zbrojim, fino sam uštedjela.

Kako se tvoja obitelj i prijatelji odnose prema tvom načinu života, odnosno, prakticiraju li ga i oni? Kako se ti odnosiš prema onima koji još ne mogu usvojiti takva pravila? Pokušavaš li ih naučiti čemu?

I ja sam tek na putu pa tako i oni sa mnom. Svaka promjena zahtjeva vrijeme i to je u redu. Ona bi trebala biti zadovoljstvo, a ne teret i zato mislim da se svatko treba kretati u svojem tempu. Pokušavam utjecati na ljude koristeći društvene mreže. To je mjesto na kojem se trudim dijeliti recepte i objasniti ljudima kako se jednostavno može zakoračiti u cijelu tu priču.

Možeš li nam dati nekoliko savjeta za početak sustainable života?

Za početak je bitan mindset. Ako nekome sama pomisao na ovo stvara veliku nelagodu, vjerojatno nije spreman na tu promjenu i to je ok. Ako ste spremni, dajte si vremena. Krenite iz vlastitog doma, sobu po sobu i zapišite što vam zaista treba. Izbacite, reciklirajte i poklonite sve što vas guši.

Savjeti:

Prije svake kupovine odjeće, dobro razmislite što već imate i treba li vam to zaista.

Razmislite dobro koliko vam je sredstava za čišćenje potrebno. Jedno od najvećih oslobođenja bilo je kad sam bacila cijelu ladicu sredstava za čišćenje i zamijenila ga jednim jedinim.

Kupite platnenu vrećicu za kupnju.

Reciklirajte.

Kako izgleda tvoj prosječan odlazak u kupovinu? Kako izbjegavaš npr, upotrebu plastičnih vrećica za voće i povrće?

Već godinama se trudim samo zalijepiti cijenu na voće ili ako je baš puno sitnog voća uzmem jednu vrećicu i na nju zalijepim sve cijene i utrpam sve voće. Kasnije tu vrećicu iskoristim da skupljanje izmeta našeg psa ili pak bacanje pelene. Nisam jako isključiva već se trudim malim koracima činiti razliku.

Koliko često odlaziš na tržnicu, točnije kakav je tvoj stav prema zdravoj organskoj i bez pesticida održavanoj hrani?

Ne mogu reći da jedemo u potpunosti zdravo, redovito i smisleno, ali kad kupujemo voće i povrće to je gotovo uvijek iz bio uzgoja. Imamo provjerene dobavljače, a i moja mama sadi ponešto u vrtu. Od mesa jedem piletinu i to gotovo uvijek cage free koju kupujemo sa sela. Nažalost često jedem nešto s nogu zbog užurbanog načina života, ali kad god mogu prednost dajem organskoj hrani. Prehrana je nešto na čemu znam da još moram poraditi.

Koliko je važno mijenjati čitav mindset kada se započinje sa zero waste načinom života?

Stalno se govori “Moraš promijeniti mindset”, ali ja vjerujem da svijest o tome što je dobro za tebe i planetu ili imaš, ili nemaš. Jedino što moraš mijenjati su navike. Kupi drvene štapiće za uši umjesto plastičnih, u kafiću reci „Ne, hvala“ za slamčicu, bacaj otpad u tri kante, umjesto u jednu i već radiš dobro.

Koliko je teško ili lako živjeti u gradu i prakticirati organski, zeleni način života? S kojima se preprekama suočavaš, koje su prednosti života u gradu?

U Zagrebu je sve lakše i lakše. Postoje dobri proizvodi na tržnicama i otvara se sve više “zelenih” trgovina. Dobili smo vreće za razvrstavanje otpada i malo, pomalo, postajemo osvješteniji. Ne treba se samo žaliti da stvari ne funkcioniraju. Ako vidiš hrpu neodvezenog smeća, nazovi nadležne. Jedan moj poznanik pokupi svaki komadić smeća s poda i baci ga u prvi koš. „Ovako ja radim dobro“, kaže. I u pravu je.

PHOTOS BY: Instagram @petrakurtela / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.