woman-in-red-long-sleeve-shirt-holding-her-clothes-3794129

Vrijeme je za pospremanje ormara

GREEN_300_listici_sredina

Kad više ne znate kamo s odjećom jer je vaš ormar pun, a vi i dalje nemate što odjenuti, donirajte odjeću.

Slow fashion novi je trend u svijetu mode koji podrazumijeva odgovornost, osviještenost i brigu o sebi i okolini.

Koliko ste puta otvoriti ormar i pred prepunim policama pomislili kako nemate što odjenuti? Nebrojeno, razumijemo vas. U skladu s trendovima i novim kolekcijama koje se u trgovinama izmjenjuju brže nego ikad prije, svi ponekad pokleknemo i kupujemo odjeću bez razmišljanja o tome treba li nam zaista. Pritom malo kad razmišljamo o dugotrajnosti odjeće koju kupujemo. I dok izgovorite „fast fashion“ nađete se u problemu prepunog ormara i premalog izbora.

Osim što ovakva situacija rezultira neredom u prekrcanom ormaru, još je veći utjecaj na okoliš koji ostavljamo, a da toga često nismo svjesni. Malo tko u garderobi omiljenog dućana razmišlja o putu kojim je ta haljina, koja nam baš treba uz deset drugih crnih haljina u ormaru, prošla do naših ruku. U pitanju je proizvodnja i bojanje materijala, koji je nakon toga transportiran do tvornica za krojenje i šivanje. Nakon što je haljina gotova, ona se pakira, transportira i tisućama kilometara kako bi našla svoje mjesto u logističkim skladištima iz kojih se dalje distribuira i transportira kako bi u konačnici stigla na police trgovine.

Potrošnja sirovina, resursa i energije za proizvodnju svakog pojedinog dijela te potrošnja energenata za prijevoz neizostavno ostavljaju trag na okoliš. Zapanjujuća je činjenica da unatoč ogromnoj potrošnji i utjecaju na okolinu, u prosjeku mi i dalje nosimo svega 20 posto odjeće koju smo kupili. Gotovo 60 posto odjeće koju kupimo za manje od godinu dana odbacimo u smeće, a u prosjeku svaki odjevni komad prije bacanja nosimo svega 7 puta. Zamislite samo utrošak energije koji je potreban za jednu haljinu koju ćete nositi svega 7 puta.

Možda je vrijeme za detoksikaciju ormara i osvještavanje vlastitih shopping navika. Produžite vijek trajanja vaše garderobe i raščistite nered u vlastitom ormaru.

Jako je jednostavno ako slijedite nekoliko osnovnih pravila:

1.Selektirajte odjeću po vrsti: haljine, majice, hlače, odijela, sakoi, sportska odjeća

2.Iz svake kategorije izdvojite odjeću koju niste nosili više od 2 godine

3.Izdvojenu odjeću poklonite svojim sestrama, prijateljicama ili udrugama koje brinu o osobama kojima je pomoć dobrodošla

Vjerujte, osjećate ćete se korisno, odgovorno i svjesni vlastitih navika. Naime, ako imate pun ormar odjeće, a često mislite da nema što odjenuti, to nije zato što vam nedostaje odjeće nego zato što niste ni svjesni koliko toga posjedujete. U modnom svijetu u posljednje vrijeme, nameće se sasvim novi trend – slow fashion, a to podrazumijeva razmišljanje o odjeći, kvaliteti, stvarnim potrebama.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.