thumbnail_Foto Philip Klobučar 4

Iz mora izvukli više od 150 kg otpada: Pogledajte što su sve ljudi bacali

GREEN_300_listici_sredina

Akcija ronioca, ribara i volontera

Planiraju četiri ovakve akcije u kojima će očistiti gotovo osam tisuća četvornih metara podmorja, a prikupljeno smeće će izmjeriti, sortirati, a potom odložiti na ekološki prihvatljiv način.

Završena je prva faza ekološke akcije čišćenja u Jadranovu. Ekipa je izvukla 152,35 kg otpada, od čega je najviše metala, čija je ukupna težina iznosila 83 kg. Ronioci su uspješno izvukli i jedan bojler, akumulator i automobilsku gumu, kao i mnoštvo limenki i raznih kablova te stakla i drugog sitnijeg smeća.

Po težini otpada nakon metala slijedi plastika s najviše građevinskog materijala i boca. U nešto manjim količinama pronađeno je staklo, od čega je uvjerljivo bilo najviše boca.

Podsjetimo, ekološke akcije provodi Društvo sportske rekreacije Jadranovo u sklopu projekta „More bez otpada“, a sufinanciran je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te u partnerstvu s Gradom Crikvenicom i ŠRD „Tunera“. Planiraju četiri takve akcije u kojima će očistiti gotovo osam tisuća četvornih metara podmorja, a prikupljeno smeće će izmjeriti, sortirati, a potom odložiti na ekološki prihvatljiv način.

Podatci se šalju Institutu 

Važno je da sve evidentiraju kako bi kasnije mogli imati uvid u količinu i vrstu prikupljenog otpada tijekom svake faze, priopćili su iz Društva sportske rekreacije Jadranovo.

U akciji je sudjelovalo 13 ronioca, šest ribara i osam volontera. Zajedno su očistili 8000 m2 podmorja oko plaže Grabrova te je otpad potom barkama odvezen na obalu gdje su sortirali prikupljeno smeće.

Prikupljene podatke će dostaviti Institutu za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. U svrhu praćenja i popularizacije ovakvih akcija protiv morskog otpada iz Instituta su razvili platformu za unos i objedinjeno prikupljanje podataka o provedenim ekološkim akcijama čišćenja podmorja.

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.