kornjača naslovna

Iz Instituta Plavi svijet objašnjavaju napad morske kornjače na Čiovu: Što ako je sretnete?

GREEN_300_listici_sredina

Rijetko napadaju ljude

Nakon napada morske kornjače na kupače na Čiovu, razne informacije prouzročile su paniku na plažama, a stručnjaci iz Instituta Plavi svijet objašnjavaju ponašanje ove glavate želve.

Na plaži u Čiovu početkom kolovoza došlo je do neobične situacije kada je nekoliko kupača ugrizla morska kornjača, odnosno glavata želva. Kako se među kupačima počela širiti panika, a po društvenim mrežama razna laička objašnjenja o povodu i razlozima ovih incidenata, stručnjaci za morski život iz Instituta Plavi svijet odlučili su objasniti ponašanje ove životinje, kao i dati nekoliko savjeta kupačima kako se ponašati ako morsku kornjaču susretnete u moru.

Morske kornjače uglavnom žive kao samotne jedinke, a na Jadranu ih je zabilježeno oko 100 000 jedinki. Nije riječ o agresivnim životinjama, a do ugriza dolazi najčešće iz nekoliko razloga.

Kako objašnjavaju iz Instituta Plavi svijet, “Iako morske kornjače nisu agresivne niti predstavljaju opasnost, u područjima parenja može doći do međusobnih borbi mužjaka koji na taj način uspostavljaju određenu dominaciju unutar područja. Te borbe uključuju ugrize protivnika za vrat i peraje, pokušaje da se suparnika zadrži pod morem i slično. Povremeno, mužjaci koji brane svoj uspostavljeni teritorij mogu napasti i druge veće „organizme“ pa tako i kupače”.

morska kornjača

Kao objašnjenje za specifične slučajeve ugriza na Čiovu, stručnjaci iz Instituta pretpostavljaju da je životinja bila u strahu te u samoobrani ugrizla kupače. Nakon analize nedavnih događaja, navode u objašnjenju, pretpostavljaju da se radi o jedinki koja se iz nekog razloga nastanila u području ispred plaže pa svoj teritorij brani od uljeza.

Također, iz Instituta savjetuju kupače koji koriste plažu, na kojoj je bio napad, da budu oprezni, i da pri ulasku u more obrate pažnju na prisutnost želve. Ako je primijete, preporučuje se povući iz mora. Kako kornjače traže hranu po dnu, savjetuju da kupači pogledaju ispod površine, koristeći masku.

“Bilo bi poželjno da kupači ne odlaze sami dalje od obale kako bi se, ako se želva pojavi, mogli sigurno vratiti. Pretpostavljamo da će kroz neko vrijeme ova želva sama napustiti područje”, kažu iz Instituta Plavi svijet.

Kako je riječ o zaštićenoj životinji, nikako ne treba s njom stupati u bilo kakvu interakciju, a kamoli je dirati niti na bilo koji način uznemiravati.

Slučaj maltretiranja glavate želve na plaži u Petrčanima prijavljen je policiji, a nakon završetka istrage, ovisno o nalazu, bit će upućena kaznena prijava protiv počinitelja.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.