Ivan Šulog uzgaja voće koje je starije od dinosaura: Bogato je antioksidansima, a od njega možete raditi pekmez, ali i kuhati pivo

GREEN_300_listici_sredina

Kraljica među egzotičnim voćem

Ivan Šulog već 25 godina uzgaja razno egzotično voće, i to u Hrvatskoj. Posjetili smo njegov štand na sajmu "Zdravo je pravo" i degustirali proizvode od indijanske banane, koja je postala pravi hit među voćem. Osim što je ukusna, nutricionisti kažu da u sebi sadrži čak 300 vrsta antioksidansa.

Došli smo na sajam OPG-ova na Bundeku „Zdravo je pravo“ kako bismo napokon upoznali Ivana Šuloga, uzgajivača egzotičnog voća iz Donje Bistre, i kušali voće o kojem svi pričaju – indijansku bananu. Na štandu Exotic Kinga sve se šarenilo, a naš fokus s indijanske banane počeo je bježati po veselom šarenilu voća i povrća za koje nikad nismo čuli.

„Kod mene na štandu ništa nije uobičajeno, imamo limun travu, aloje veru, marakuju, feijou, jedino voće s prirodnim jodom, graviolu, atemoyu, indijansku bananu, mini lubenice, zmija voće, zmajevo voće, višegodišnji pradajz, avionski mango, razne banane – crvene, žute, kokosi u svim varijantama, mini ananas, slatki luk, ljubičasti batat pa i meksički krastavac“, objašnjava nam Ivan jer, naravno, gledajući sve ovo, za naše podneblje neobično voće i što već, mnogima trebaju i uputstva za uporabu.

Ivan šulog indijanska banana

No 54-godišnji Ivan Šulog, koji je u posao s egzotičnim voćem krenuo još prije 25 godina, navikao je na svakakve reakcije kupaca jer većinu njegovih proizvoda ne možete pronaći u „običnim“ trgovinama. Većina voća ide u izvoz, a želite li kušati ove neobične okuse, morate ih naručiti.

„Sve naše voće, ali i proizvode od voća, možete naručiti preko weba, Instagrama ili Faceboooka, čak i na mail, a onda se dogovorimo za primopredaju. Evo, u Zagrebu smo svaki dan s dostavnim vozilom, tako da nema problema. Tko želi kušati egzotiku, može je dobiti“, u šali nam objašnjava Ivan Šulog.

Sve je počelo na usmenom ispitu na faksu

„Dok sam išao u srednju školu i studirao, razmišljao sam da bih radio ono što nitko drugi ne radi. E sad, to je lako reći, ali je teško provesti. Jedan dan, dok sam na fakultetu čekao s kolegom na usmeni ispit, posudio sam Večernji od njega. U ono vrijeme je izlazio Vrt, i na duplerici je bilo egzotično voće koje se može saditi i kod nas, ondje je pisalo o kiwanu. I tako je sve i počelo – kiwanom. Kada smo počeli izvoziti kiwano, onda su me počeli tražiti naručitelji da krenem i s drugim voćem. Danas, kad me pitate što sve radim, više ne znam nabrojati što sve uzgajam. Recimo, jedini smo koji uzgajamo slatki luk“, priča nam Ivan Šulog.

Ivan Šulog indijanska banana

Trenutno u Ivanovom poduzeću Šulog d. o. o. zaposleno je još desetak osoba, a surađuje sa 100 kooperanata koji su rasuti po cijeloj Hrvatskoj. Kako je uzgoj i berba isključivo sezonska, upravo je otvorio firmu u Keniji, a planira i u Koreji.

„Sve uzgajam pod vedrim nebom. Sve je sezonsko, plodovi dolaze ljeti i u jesen, i zato otvaram u Keniji jer kada je kod nas zima, ondje je ljeto, tako da mogu imati plodove cijele godine“, objašnjava Ivan Šulog.

Postoje prednosti uzgoja egzotičnog voća u Hrvatskoj

Kada je Ivan krenuo u uzgoj egzotičnog voća, mnogi su sumnjali da će uspjeti, a i sam priznaje da su ga čak i ismijavali. Međutim, danas, nakon što je cijeli uzgoj pretvorio u uspješan posao, više se nitko ne smije, već kod njega dolaze po savjete, a mnoge je zainteresirao da i sami krenu s uzgojem.

“Naravno, bilo je tu neuspješnih pokušaja, ali 80% toga je uspjelo pa tako danas uzgajamo više od 50 vrsta egzotičnih biljaka. Prednost ovakvog uzgoja je što mi nemamo bolesti i insekte koji su invazivni u tropskim klimama pa se biljke jednostavno mogu uzgajati, i to ne samo kao egzotično voće već i kao ekološko, što je dodatna prednost”, kaže Ivan.

Ivan šulog indijanska banana

S druge strane, ističe Ivan, ako ste ljubitelj tropskog voća, bolje je kupovati ono uzgojeno u Hrvatskoj jer se bere u fazi zrenja, a ono uvozno bere se nezrelo pa nije toliko bogato nutrijentima kao u zreloj fazi.

Indijanska banana je najveći hit

No od svega voća koje uzgaja, Ivanova miljenica je ipak indijanska banana i o njoj priča s oduševljenjem, čak joj je posvetio i Festival indijanske banane, koji se događa već četvrtu godinu zaredom.

“Ove smo godine na Festivalu okupili čak više od 1000 posjetitelja, i bilo je odlično. Imali smo u ponudi sve svoje proizvode od indijanske banane, kao što je sušena banana, pekmez od banana, rakija, pivo, kolači od banane”, kaže Ivan Šulog.

ivan šulog i indijanska banana

Indijanska banana doista i jest čudo od voća, a osim što je bogatoga okusa, iznimno je zdrava.

“Nutricionist, koji je bio gost na ovogodišnjem Festivalu indijanske banane, rekao je da jedna banana ima sve što vam dnevno treba za funkcioniranje organizma. To je jedino voće koje, osim što je bogato antioksidansima, ‘natjera’ vaš organizam da počne i proizvoditi antioksidanse. Ovo voće ima čak 300 supstanci koje ubijaju kancerogene stanice. Indijanska banana je kao sorta preživjela 60 milijuna godina, i ledeno doba, pa je energija i snaga fokusirana u tim plodovima“, oduševljeno priča Ivan.

I doista jest, nakon razgovora i mi smo degustirali bananu, pivo od banane i pekmez, a za doma smo uzeli i mladi kokos i sušenu bananu, ali i zmajevo voće. I, samo da se zna, bilježimo se sa štovanjem za sljedeću narudžbu…

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.