U svijetu gdje se milijuni tona hrane godišnje bacaju, britanska tvrtka OneThird uvodi revolucionarnu tehnologiju – ‘skener svježine’. Na najvećem i najutjecajnijem sajmu potrošačke elektronike na svijetu, CES 2023., predstavljen je uređaj koji skenira voće i otkriva molekularnu razinu svježine. Točnije – određuje kada je i koliko će dugo voće biti idealno za konzumaciju.
Cilj tvrtke i ovog uređaja jest smanjiti 40 posto nepotrebnog otpada u vrijednosti od otprilike 1 milijun USD.
Algoritmi detektiraju konfiguracije vode, šećera i drugih spojeva poput etila i alkohola penetrirajući voće svjetlom te precizno izračunavaju koliko dana taj komad voća može biti konzumiran. Kada se donese odluka, dobavljači i trgovci mogu donijeti odluke o najboljoj namjeni.
I samo ime je simbolično jer jedna trećina proizvedene hrane obično završi kao otpad. To je djelomično zbog toga što se proizvodi prevoze na tako velike udaljenosti, a određeni proizvodi nepredvidljivo brzo propadaju.
“Astronomska količina hrane koja se svake godine baca je srceparajuća, posebno budući da se toliko otpada u bogatim zemljama. Marljivo smo radili na stvaranju tehnologije koja pomaže rješavanju ovog postojanog globalnog izazova koji izravno utječe na nestašicu hrane”, izjavio je Marco Snikkers, izvršni direktor i osnivač tvrtke OneThird. “Ponosni smo što smo izgradili prvi proizvod koji precizno i objektivno predviđa rok trajanja svježeg voća. Interes je bio preplavljujući, a cilj nam je ubrzati implementaciju naše tehnologije diljem svijeta.”
Trenutno nude dvije varijante sustava za odjeljak s voćem i proizvođače u opskrbnom lancu, a više informacija možete saznati na službenim stranicama.