nathan-dumlao-SlUoDl_SBMs-unsplash

Znate li kako skladištiti voće i povrće da bi ostalo što duže svježim? Donosimo vam odgovore

GREEN_300_listici_sredina

Za kuhinju sa što manje otpada od hrane

Znate li koje voće može stajati uz drugu vrstu voća? Kako što duže očuvati svježe voće i povrće? Koje povrće smije u frižider? Znamo odgovore koji će vašem voću i povrću produžiti rok trajanja i time spriječiti gomilanje otpada od hrane.

Procjenjuje se da prosječno kućanstvo baca više od 30 posto hrane koju kupi, a prema posljednjem izvješću u Hrvatskoj čak pola otpada odnosi se na hranu. Ova zapanjujuća statistika svakako utječe kako na financije, tako i na okoliš. Oko četrdeset milijuna hektara zemlje potrebno je za proizvodnju ove bačene hrane svake godine, što je otprilike veličina New Yorka i Kalifornije zajedno. Pravilno pohranjivanje hrane kako bi se izbjeglo kvarenje može eliminirati dio ovog otpada, posebno kada govorimo o viću i povrću. Kako bi izbjegli što ranije truljenje voća i povrća potrebno je znati kako se ono skladišti. Time ćemo duže imati svježe namirnice, bez potrebe za bacanjem i kupnje novih. 

Tri su glavne stvari koje treba uzeti u obzir pri skladištenju svježeg voća i povrća: etilen, protok zraka i temperatura. Plin etilen prirodno oslobađaju neki plodovi i on ubrzava sazrijevanje i propadanje voća i povrća. Poznavanje proizvodnje etilena i osjetljivosti svježeg voća i povrća ključno je za “kuhinju bez otpada”, kao i poznavanje potreba proizvoda za protokom zraka. Također je važno razumjeti temperaturna područja vašeg hladnjaka. Općenito, gornje police i vrata su topliji, dok su donji dijelovi i stražnja strana hladnjaka hladniji. Ladice su hladnije i zadržavaju vlagu, a neke čak imaju i dio koji se može podesiti kako bi se vlaga mogla ispustiti.

Jabuke

Da jabuke ne bi postale mekane, čuvajte ih u hladnjaku. Ostale proizvode držite podalje od ovog voća koji ims visok sadržaj etilena kako biste ih na taj način zaštitili od preranog propadanja ili pospremite sve jabuke u vrećicu. Ako ste zaista predani, svaku jabuku zamotajte u papir od pčelinjeg voska za višekratnu upotrebu kako biste spriječili da jedno trulo voće pokvari ostalo.

Avokado

Ovi plodovi su iznimno zahtjevni i zahtijevaju dobro uvježbanu ruku za određivanje zrelosti na dodir. Spremite avokado na hladno mjesto u kuhinji i ako ga niste sasvim spremni upotrijebiti kada je potpuno sazrio, prebacite ga u hladnjak. No suzdržite se od preranog stavljanja voća u hladnjak; hladnoća može zaustaviti proces zrenja, ostavljajući vam tvrdi avokado koji će prije ili kasnije završiti u kompostu ili otpadu. Sprečavanje da rezani avokado posmeđi također će smanjiti otpad od hrane u kuhinji. Prepolovljeni avokado čuvajte u posudi s lukom ili natrljajte meso avokada limunovim sokom koji sprječava oksidaciju i smeđe voće.

Banana

Banane ispuštaju visoku razinu plina etilena, pa ih je najbolje čuvati same na kuhinjskom pultu po mogućnosti obješene na kuke za banane gdje ne vrše pritisak jedna na drugu. Nakon što su zrele, banane se mogu premjestiti u hladnjak na nekoliko dana dok ih ne budete spremni jesti, ali nemojte pomicati voće prije nego što sazre. Kupnja one hrpe banana koja je još  uvijek malo zelena bolja je odluka, nego da pretrpate kuhinju prezrelim voćem.

Paprike

Kako se paprike ne bi naborale i omekšale, čuvajte ih u hladnjaku, gdje će izdržati 1-2 tjedna ako se odvoje od plodova koji proizvode etilen. Paprike se brzo pokvare kada su previše vlažne, stoga ih svakako osušite prije spremanja i nemojte prati dok ih ne budete spremni upotrijebiti.

Bobičasto voće

Jagode, borovnice, maline i kupine treba hladiti u zatvorenoj posudi s malo protoka zraka, obloženoj ručnicima kako bi se spriječilo nakupljanje vlage. Poklopac držite malo odškrinut ili upotrijebite posudu s rupama. Bobice će se brzo pokvariti kada su vlažne, stoga ih nemojte prati prije skladištenja, iako će jagode trajati dulje ako se isperu u otopini octa i vode i temeljito osuše prije hlađenja. Držite i “kapice”, odnosno listiće od jagoda dok ne dođe vrijeme za jelo voće.

Brokula

Ovo zimsko povrće može podnijeti niske temperature, stoga držite cijele glavice brokule u hladnoj ladici, zamotane u vlažan ručnik kako bi ostale svježe. Kako biste spriječili pojavu plijesni, nikada ne ostavljajte cvjetiće u silikonskoj vrećici za višekratnu upotrebu niti ih perite prije spremanja. Čak i kada je pravilno pohranjena, brokula se općenito ne čuva dugo, stoga je svakako upotrijebite u roku od nekoliko dana od kupnje.

Mrkva i celer

Narezanu mrkvu i celer držite potopljene u staklenku s vodom, gdje će trajati 2 tjedna pa čak i mjesec dana. Cijela mrkva je prilično izdržljiva i može sama neko vrijeme izdržati u hladnjaku; celer se može zamotati i u aluminijsku foliju i čuvati u hladnjaku.

Cvjetača

Iako je izgledom slična brokuli, cvjetača ne voli mnogo vlage i potrebna joj je cirkulacija zraka kako bi ostala svježa. Čuvajte povrće u perforiranoj vrećici s glavom prema gore kako se vlaga ne bi nakupljala i prouzročila truljenje. Suzdržavanje od pranja cvjetače prije skladištenja također će pomoći u sprječavanju propadanja.

Citrusi

Postoje različite teorije o skladištenju citrusa. Neki preporučuju više vlage, dok drugi upozoravaju na to. Općenito, savjetuje se držati limun, limetu, naranče, mandarine, grejp i ostalo agrume na sobnoj temperaturi dok ne dosegnu vrhunac zrelosti (otprilike tjedan dana), nakon čega ih treba staviti u hladnjak. Alternativno, stavite ih u hladnjak odmah nakon kupnje dok ih ne budete spremni jesti, a zatim ih premjestite na radnu ploču. Većina citrusa nije osjetljiva na etilen i može se pohraniti s stvarima koje proizvode etilen; limun i limeta su, međutim, osjetljivi i treba ih odvojiti. Dokazi pokazuju da citrusi vole vlagu, za razliku od mnogih drugih voćki. Neki kažu da će potapanje limuna u vodu u hladnjaku ostati svježe tjednima, kao i pohranjivanje u silikonsku vrećicu za višekratnu upotrebu kako bi zadržali vlagu. Ako citruse držite podalje od hladnjaka, pazite da se voće ne nakupi na vrhu jedni od drugih, što bi moglo dovesti do rasta plijesni.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.