marco-montero-pisani-B05pZcqWST4-unsplash (1)

Beč potiče projekte za zaštitu klime s tri milijuna eura

GREEN_300_listici_sredina

S ciljem ublažavanja posljedica klimatskih promjena

Bečka gospodarska agencija poziva ekološki orijentirana poduzeća da prijave projekte koji će pridonijeti zaštiti klime u gradovima. Za projekte će se izdvojiti ukupno tri milijuna eura, a natječaj se provodi i na međunarodnoj razini.

U Beču se broj vrućih dana u posljednja tri desetljeća udvostručio. Prošlog su ljeta tako izbrojana 24 dana s temperaturama od najmanje 30 Celzijevih stupnjeva. Kako bi se ublažile posljedice klimatskih promjena Bečka gospodarska agencija (Wirtschaftsagentur Wien) u okviru međunarodnog natječaja Zero Emission Cities potiče poduzeća u razvoju projekata za zaštitu klime u gradovima. Agencija će za projekte izdvojiti ukupno tri milijuna eura, a pojedinačno poduzeće može dobiti i do pola milijuna eura za svoj klimatski doprinos. Projekte je moguće prijaviti do 27. srpnja. Agencija i Grad Beč projektom žele potaknuti razvoj ekoloških tehnologija u gradovima kako bi postali održiviji.

U okviru natječaja subvencioniraju se projekti koji između ostalog uključuju ideje za smanjenje emisija CO2, mjere za prilagođavanje posljedicama klimatskih promjena u gradskom prostoru, ali i digitalna rješenja s pozitivnim klimatskim učinkom. Član bečkog poglavarstva za gospodarstvo Peter Hanke pozvao je prilikom predstavljanja projekta sve ekološki orijentirane tvrtke i start-upove da prijave svoje ideje naglašavajući pritom mogućnost suradnje i s gradom i s njegovim institucijama.

U austrijskoj se prijestolnici provode mnogi održivi projekti koji usto pokazuju kako je Beč dobro središte za održiva poduzeća te start-upove. Jedan od takvih primjera je i blockchain poduzeće Riddle&Code koje u suradnji s bečkim energetskim poduzećem Wien Energie stanovnicima naselja u bečkom okrugu Leopoldstadt omogućuju prodaju struje koju su proizveli u vlastitim solarnim elektranama.

Natječaj se odnosi na međunarodna te domaća mala, srednja i velika poduzeća ili poduzeća koja se tek osnivaju. Projekte koje vode žene subvencionirat će se s dodatnih 10.000 eura, a strana poduzeća koja planiraju širenje svog poslovanja u Beču dobit će dodatnih 5.000 eura.

PHOTOS BY: Press; Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.