sincerely-media-Agr1YTrzYPI-unsplash

Imate vrt u sjeni? Ne brinite, ovo povrće voli manje sunčanu stranu, a urod je zagarantiran

GREEN_300_listici_sredina

Vrtlarenje u hladu

To što vam vrt nije u potpunosti okrenut prema suncu, ne znači da morate "okačiti motiku o klin" dapače, mnogo je povrća kojima manjak svjetla godi.

Kako i priliči proljeću, vrijeme je za sadnju i sijanje povrća koje ćemo konzumirati tijekom cijelog ljeta pa i kasnije. Imati vrt na sunčanoj strani predivna je stvar, no što ako niste te sreće? Ne brinite, to ne znači nužno da morate “okačiti motiku o klin”, već je samo potrebno prilagoditi vrstu biljaka koju možete saditi na takvim mjestima. Izbor biljaka koje uspijevaju i u hladu je uistinu velik, tako da nema razloga za brigu hoćete li uspjeti zazeleniti svoj vrt. Donosimo vam popis.

Cikla

Cikla je ukusno povrće, lako za uzgoj i skladištenje. Kao i većina povrća, preferiraju djelomičnu sjenu, pa ako možete, dopustite im nekoliko sati sunčeve svjetlosti dnevno, dakle kombinirajte joj mjesto u vrtu tamo gdje može prodrijeti barem nešto sunčeve svjetlosti. Što više sunčeve svjetlosti dobiju, brže će rasti, no ako ciklu uzgajate u sjeni, možda ćete morati biti malo strpljiviji. Morat ćete posijati sjeme na punom suncu, a kada bude visoka 5-7 cm, posadite cijelu gomilu u sjenovito područje vašeg dvorišta. Pobrinite se da posadite korijen cikle 30 cm jedan od drugog kako biste im omogućili dovoljno prostora za rast. “Sjenovita područja često su vlažna, pa će dopuštanje zraka da cirkulira također smanjiti potencijal za gljivične bolesti. Ne postavljajte biljke preblizu jedna drugoj, dopustite im malo prostora za disanje i rast” objašnjava vrtlarka i autorica Liz Zorab s Byther Farma.

Zelena salata

Zelena salata je osnovna namirnica u svakom povrtnjaku jer je jednako ukusna i jednostavna za uzgoj. Uistinu sjajna stvar kada jednom znate uzgojiti salatu u sjeni je to što će biti puno manje sklona venuću i uvijanju. Listovi zelene salate ponekad mogu postati malo gorki ili žilavi ako rastu na prevelikoj vrućini s nedovoljno vode, tako da njihov uzgoj u sjeni može pomoći da se to ublaži. “Sjenovita područja zapravo mogu biti blagoslov za lisnato povrće. Ove posebne biljke su više podložne zatvaranju na visokoj vrućini; imati to savršeno zasjenjeno mjesto najbolji je način da im s produži život tijekom ljeta”, tvrdi Oma Garden, vrtlarica i blogerica te dodaje kako su puževi češći u takvim vrtovima, no pravilnim branjem odozgo prema gore to će otežati puževima da se popnu na biljku.

Blitva

Blitva je također jedno od povrća koje je najlakše uzgajati u sjeni. Posijajte je u proljeće i imat ćete urod od ljeta, pa sve do sljedećeg proljeća. Biljke blitve mogu postati prilično velike i sklone su gljivičnim problemima, stoga im ostavite prostora za rast i dopustite puno zraka da cirkulira oko lišća. I stabljike i listovi su jestivi i vrlo raznovrsni. 

Celer

Celeru je potrebno puno vode da bi dobio nježne, sočne stabljike. Sjenovita područja su često vlažna, jer se isparavanjem ne gubi toliko vode s površine tla. Uzgoj ovog povrća u sjeni također pomaže usporiti njihov rast, što pomaže u stvaranju kvalitetnijih stabljika. 

Mrkva

Mrkve mogu biti sklone uvijanju, pa sadnja mrkve u sjenovitim, hladnijim uvjetima, gdje su zaštićene od najtoplijih dijelova dana, zapravo može povećati vaš urod, iako će, naravno, njihov rast biti malo sporiji. Sjeme mrkve treba sijati izravno u gredice, pa ako je moguće, posijajte ih negdje gdje će dio dana imati izravnu sunčevu svjetlost, najbolje ujutro kada su vrućine manje. To će osigurati da se sadnice učvrste i da se lišće razvije dovoljno da se nosi s uvjetima slabijeg osvjetljenja ostatak dana. 

Brokula

Još jedan dobar izbor povrća za uzgoj u sjeni su brokula, cvjetača i primjerice korabice. Sporiji rast bit će prednost kada su u pitanju brokula i cvjetača, koje je potrebno ubrati nekoliko dana prije nego što počnu cvjetati. Ovo razdoblje bit će nešto duže ako nisu na suncu, pa stoga imate veće šanse da ih možete uhvatiti na vrijeme za berbu. 

Mladi luk

Mladi luk je lako uzgajati u većini uvjeta, iako će rast biti sporiji ako odlučite uzgajati mladi luk u sjeni. Što im se daje više sunca, brže će rasti, pa da biste dobili duži period usjeva, razmislite o uzgoju nekih na suncu, a nekih u sjeni. Posijajte ih u module na sunčano mjesto kako biste pomogli biljkama da se učvrste prije nego što ih posadite kao u sjeni. Ako ih uzgajate u polusjeni – područjima koja dobivaju oko 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno možete ih posijati izravno u zemlju.

Rotkvice

Rotkvice su jedno od najbržih i najlakših povrća za uzgoj u sjeni. Malo hlada također može pomoći da tlo ostane hladnije i uspori isparavanje vode, što je svakako plus za ovu kraljicu zdravlja kako je neki nazivaju. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.