erda-estremera-0ZxdAGG4aWU-unsplash

Organsko vrtlarstvo: “Dobri susjedi” prvi su korak do zdravog i bogatog vrta

GREEN_300_listici_sredina

Korisni savjeti za početak vrtlarske sezone

Organsko vrtlarstvo poštuje prirodne procese, biljke u vrtu međusobno se štite od bolesti i nametnika te regeneriraju tlo, a hrana uzgojena na ovakav način je zdrava i nutritivno bogata.

Sadnjom različitih povrtnica, cvijeća i ljekovitog bilja, biovrtlari mogu imati brojne koristi. Međutim, važno je poznavati biljke koje sadimo te njihov međusobni odnos. Grupiranjem biljaka koje su jedna drugoj dobre susjede možete postići prirodnu ravnotežu i sklad u svom povrtnjaku.

Kadifice su jednogodišnje cvijeće koje čini tlo zdravijim i zaustavlja razvoj parazita koji uništavaju korijenje biljaka. Budući da ih puževi rado jedu, sade se između kupusa i salate. Osim toga, kadifica štiti povrće i od lisnih ušiju, a ako ju posadite između redova krumpira, štitit će ga svojim mirisom od napada krumpirove zlatice.

Dragoljub je dobar susjed voćkama jer na sebe privlači lisne uši te štiti koru drveća od isušivanja, a ako ga zasadite oko kupušnjača, štitit će ih od leptira kupusara. Osim toga, dragoljub, korijander i neven štite krumpir od plamenjače lista i gomolja, pa ih je dobro imati u vidu ako ovo proljeće želite uzgojiti krumpir u svom vrtu.

Neven je ukrasna biljka čiji se suhi cvijet često upotrebljava prilikom izrade masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica te kao antiseptik. To jednogodišnja biljka koja je omiljena u svim organskim povrtnjacima jer utječe dobro na zdravlje tla i zdravlje okolnih biljaka. Biljke koje vole neven su: rajčice, kupus, grah, ruže, luk i mrkva.

Kadulja je višegodišnja ljekovita biljka pa se zbog toga često koristi u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Vrlo je otporna na sušu zbog drvenastog korijena koji duboko prodire u zemlju. Preporučuje se zasaditi ju na više mjesta uz rubove povrtnjaka jer svojim mirisom tjera štetne insekte. Dobar je susjed kupusu jer ga štiti od napada kupusnog bijelca i puževa golaća.

Kamilica je jednogodišnja samonikla biljka koja je vrlo ljekovita. Ova biljka čisti i liječi tlo od toksina i dobar je susjed većini povrtnica, zbog toga je kamilicu dobro imati u svom povrtnjaku. Štiti povrće od napada gljivica, a vole ju salata, krumpir, blitva, špinat, celer, te posebno luk i poriluk.

Paprena metvica još je poznata pod nazivom pepermint. To je višegodišnja zeljasta biljka sa zelenom, razgranatom stabljikom koja je pri vrhu ljubičasto zelena. Ona ima intenzivan miris kojim tjera lisne uši pa ju je dobro posaditi uz kupušnjače i voćke.

Timijan je aromatska biljka intenzivnog mirisa koja se zbog svojih ljekovitih svojstava i arome koristi u kulinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. To je polužbunasta, višegodišnja, zeljasta mediteranska biljka koja kao samonikla biljka raste na suhim i sunčanim mjestima. Svojim jakim mirisom tjera uši, mrkvinu muhu, kupusnog bijelca i puževe golaće, pa ga je korisno saditi uz salate, mrkvu, blitvu, kupus i slično. Osim toga, njegovo se lišće može usitniti i postaviti oko samih biljaka koje puževi vole jesti.

Stolisnik je svoje ime Achillea millefolium dobio po grčom junaku Ahileju koji je njime liječio svoje rane. Poznat je još kao kunica, jezičac i hajdučka trava. U vrtu ga je dobro uzgajati jer privlači kukce svojim sitnim cvjetićima.

Bosiljak je jednogodišnja zeljasta biljka koja se koristi kao lijek i začin. Karakterističan miris i aroma biljke odbija lisne uši, grinje i komarce. Dobar je susjed krastavcima i rajčicama jer ih štiti od pepelnice te pospješuje rast plodova.

Mažuran u toplijim krajevima može rasti kao višegodišnja biljka, a zbog svoje arome često se koristi kao začin. Dobro se slaže sa svim povrćem u vrtu, a njegovi cvjetovi ružičasto-bijele boje svojim jakim mirisom privlače bumbare, pčele i druge kukce. Origano djeluje  slično kao mažuran.

Suncokret se uzgaja kao ukrasna biljka u vrtovima diljem svijeta, koristi se za proizvodnju ulja i odlična je hrana za ptice. Privlači lisne uši, a njihova šteta na suncokretu je minimalna stoga ga je dobro imati u svakom organskom vrtu.

Matičnjak je još poznat pod nazivima melisa, pčelinja trava, pčelinja ljubica, čelinjak, medenka, limuncica i rojevac. Matičnjak je višegodišnja biljka koja ima ugodan miris sličan limunu. Cvjetovi su blijedoružičasti ili žućkasti, a svojim mirisom i izgledom privlače korisne insekte poput bubamara i pčela.

Pelin je višegodišnja biljka koja se može koristiti kao insekticid te kao lijek za tegobe probavnog sustava. Listovi i cvjetovi biljke imaju karakterističan miris koji rastjeruje brojne nametnike. Osobito je koristan ako u vrtu imate ribiz jer ga štiti od hrđe.

Unakrsnolisna Mlječika je višegodišnja zeljasta biljka koju karakterizira mliječni sok koji biljka ispušta kada se prelomi. U vrtu je korisna jer tjera voluharice i krumpirove zlatice, pa ju je dobro saditi u blizini krumpira i korjenastog povrća. Slično je i s ricinusom, višegodišnjom zeljastom biljkom koja može narasti i do dva metra u visinu.

Boražina je jednogodišnja zeljasta biljka koju je vrlo jednostavno uzgojiti ako imate dovoljno sunca i prostora u svom vrtu. Ona štiti druge biljke od napada brojnih štetnih kukaca, a njezini cvjetovi privlače pčele u vrt. Dobro ju je saditi uz druge kupušnjače jer na sebe privlači kupusnog bijelca, a kopar ima sličan učinak. Kopar je jednogodišnja biljka koja se može koristiti u liječenju probavnih tegoba i kao začin jelima.

Češnjak je vrlo ljekovita biljka koju su izuzetno cijenili Egipćani, smatrali su ga svetom biljkom te su ga stavljali u grobnice faraona. Ova nevjerojatno zdrava biljka čuva povrtnjak od gljivičnih bolesti, plijesni i truleži. Dobar je susjed jagodama, breskvama, salatama, mrkvi, ruži, ljiljanu te voćkama jer ih štiti od grinja, kovrčavosti lista, čisti tlo od parazita koji sišu sok iz korijena, a voluharice tjera svojim mirisom.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram, / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.