241303394_1318750518557363_3910941223565409465_n

I to je moguće: 70 žena stupilo u “brak” s drvećem kako bi upozorile na deforestaciju

GREEN_300_listici_sredina

Neobična ceremonija sa snažnom porukom

Nesvakidašnji prosvjed u Velikoj Britaniji potaknuo je mnoge na razmišljanje. Naime, čak sedamdesetak žena odlučilo je stupiti u "brak" s drvećem ne bi li tako upozorili lokalne vlasti da prestanu krčiti šume i graditi nove stambene zgrade u Bristolu.

Da aktivizam može biti itekako kreativan, dokazale su to žene iz Velike Britanije koje su se odlučile “udati za drvo”. I to njih čak preko 70. Naime, svojim su činom udaje htjele upozoriti na deforestaciju i krčenje šuma u gradu Bristolu i time na svoj osebujan način odgovoriti na tamošnji zahtjev za planiranje izgradnje 166 stanova na mjestu gdje su trenutno posađena 74 zrela stabla. Iako brak nije pravno obvezujući, žene iz organizacije za zaštitu okoliša su uvjerene da time daju svoj glas u borbi za očuvanje lokalne prirode. “Udati se za drvo apsolutna je privilegija. To nije samo sentimentalna gesta, to je i vrlo značajno i simbolično”, kaže aktivistica i nevjesta Suzan Hackett, koja je lokalna stanovnica Bristola.

Na ceremoniji “vjenčanja” svaka je mladenka bila u različitoj haljini i svaki je obred održan prema drugačijoj kulturi kako bi upozorile i na ljepotu raznolikosti. “Drveća su čisti primjeri bezuvjetne ljubavi, koja se tako lijepo uklapa u cijelu ideju braka. Brak je za život, disanje je za život”, istaknula je jedna od aktivistica. Godine 2020. Velika Britanija je izgubila 4.150 hektara svojih prirodnih šuma, često kako bi otvorila put za privatnu izgradnju. Do bitke je došlo u ovom slučaju kada je vlasnicima mjesta za kamp prikolice Baltic Wharf Gradsko vijeće Bristola donijelo obavijest o njihovom napuštanju.

Ono što najviše zabrinjava grupu ovih aktivista je nedostatak transparentnosti. “Bristolu su potrebna zrela stabla više nego luksuzno privatno stanovanje”, objašnjava Suzan. Za sada, cijeli je slučaj oko zabrane gradnje na čekanju jer Gradsko vijeće Bristola odvaja vrijeme za razmatranje zahtjeva, koji tek treba biti odobren. “Ne možemo si dopustiti da izgubimo ova 74 stabla. To je ogroman broj zrelih stabala i u dijelu Bristola kojima su najpotrebniji”, dodao je John Tarlton, profesor regenerativne medicine na Veterinarskoj školi u Bristolu i jeda od kumova na ceremoniji koji baš poput svojih sumještana strahuje da će još jedan park postati stambena zgrada. 

PHOTOS BY: Instagram: marksimmonsphoto / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.