240418029_233578618531619_6449339845622525431_n

Autohtono stanovništvo poziva svijet da se snažnije angažira na zaštiti Amazonije

GREEN_300_listici_sredina

Napori da spase svoj dom

Pripadnici autohtonih skupina Amazonije pozvali su u nedjelju svjetske čelnike da podrže novi cilj i zaštite 80 posto amazonskog bazena do 2025. zahtijevajući obustavu krčenja šuma koje bi moglo voditi postupnom nestanku najveće prašume planeta.

Amazonski predstavnici svoju su kampanju počeli na devetodnevnoj konferenciji u Marseilleu gdje se okupilo nekoliko tisuća dužnosnika, znanstvenika i aktivista za zaštitu okoliša. Sudionici konferencije trebali bi postaviti temelje za pregovore o bioraznolikosti, koji će se pod okriljem UN-a 2022. održati u kineskom gradu Kunmingu. “Pozivamo međunarodnu zajednicu da nam se pridruži u nastojanjima da zaustavimo uništenje našeg doma i na taj način zaštitimo budućnost planeta”, rekao je Reutersu José Gregorio Diaz Mirabal, glavni koordinator COICA-e, Koordinacijskog tijela devet autohtonih naroda amazonskog bazena.

Nešto manje od 50 posto amazonskog bazena trenutačno je pod nekim oblikom službene zaštite ili autohtone uprave, podaci su istraživanja objavljeni prošle godine. No istodobno sve veći problem predstavlja širenje poljoprivrednih dobara, razvoj rudarstva i istraživanje naftnih polja, zbog čega se pretjerano krče šume. Primjerice u Brazilu, u kojemu se nalazi 60 posto bioma, krčenje šuma je znatno poraslo otkako je na vlast 2019. došao desno orijentirani predsjednik Jair Bolsonaro.

Amazonski bazen u cijelosti je izgubio 18 posto izvornog šumskog pokrivača, a još 17 posto je kompromitirano, pokazali su rezultati studije što ih je u srpnju objavilo Znanstveno povjerenstvo za Amazoniju, a temelje se na istraživanjima 200 znanstvenika. Ako krčenje šuma dosegne 20 do 25 posto to bi za Amazoniju moglo biti poput spirale smrti. Naime, prašume bi postupno počele nestajati, a na tom bi se području pojavile savane, upozorio je brazilski znanstvenik Carlos Nobre.
Skup u Marseilleu je još jedan “Svjetski kongres o očuvanju prirode”, događaj koji se svake četiri godine održava na inicijativu Međunarodne unije za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN). Forum je to na kojemu se okupljaju predstavnici vlada, civilnog društva i brojni svjetski znanstvenici.

Izvor: okolis.hina.hr

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.