pexels-tom-fisk-2739664

Amazonska prašuma postaje izvor ugljika zbog krčenja šuma

GREEN_300_listici_sredina

Od ponora do izvora ugljika

Pluća svijeta bi za petnaestak godina iz najvećega svjetskog rezervoara ugljika mogla prerasti u izvor ugljičnog dioksida.

Amazonska prašuma nalazi se u vrlo nepovoljnoj situaciji. Naime, stručnjaci predviđaju da bi emisije ugljika u Amazoniji u skoroj budućnosti mogle premašiti ugljik apsorbiran prašumom. Vijest dolazi u trenutku kada brazilski predsjednik Jair Bolsonaro nastoji oslabiti politike zaštite prašume. Bolsonaro je naftnim kompanijama dao na korištenje dijelove Amazone koje su prvobitno bili zaštićeni i potiče poljoprivrednike da istražuju regiju u poljoprivredne svrhe.

Prema studiji objavljenoj u Nature Climate Change, šume u jugoistočnoj Aziji, posebno Maleziji i Indoneziji, već emitiraju više ugljika nego što apsorbiraju. Ako se ne poduzmu mjere za zaustavljanje rapidnog krčenja šuma Amazonije, doživjet će istu sudbinu.
Svijet se oslanja na prašume kako bi apsorbirale emisije ugljika. Amazonija, kao najveća prašuma na svijetu, glavni je “usisavač” ugljika i od ogromne važnosti za globalni ekosustav. Međutim, povećana sječa šuma i istraživanje fosilnih goriva sada prijete pretvoriti ju iz ponora ugljika u njegov golem izvor.

Šumski požari i gubitak tresetišta dodatno su smanjili sposobnost Amazone da apsorbira ugljik. Tropske prašume ključne su u borbi protiv emisija ugljika jer kroz fotosintezu stabla istodobno apsorbiraju i koriste ugljik. Kako drveće stari, ono skladišti ugljik apsorbiran iz atmosfere. Ako se posijeku zbog krčenja šuma, drveće ispušta velike količine ugljičnog dioksida u atmosferu.
“Za razliku od sekundarnih šuma ili plantaža bora ili eukaliptusa, krčenje starih šuma oslobađa CO2 koji se trebao akumulirati stoljećima“, kažu autori studije.
Od presudne je važnosti da prašume budu zaštićene pod svaku cijenu kako bi se uravnotežili globalni ekosustavi. Danas su šume i dalje najveći ponor ugljika, upijajući oko 7,6 milijardi metričkih tona ugljika svake godine.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.