svicarska nasl

I ledenjaci na švicarskim planinama se tope: U zadnje dvije godine nestalo čak 10 posto leda

GREEN_300_listici_sredina

Klimatske promjene

Ledenjaci diljem Švicarske jednostavno nestaju, a na jugu i istoku ove planinske zemlje u 2023. godini istopila se gotovo ista količina leda kao u rekordnoj 2022.

Novo je istraživanje pokazalo pomalo zabrinjavajuće rezultate – tijekom dvije godine ekstremnih vremenskih uvjeta otopljeno je čak 10 posto švicarskih ledenjaka. Prema Švicarskoj akademiji znanosti (SCNAT), najveće nestajanje zabilježeno je 2022. godine, a drugo najveće je ove godine.

glečeri u švicarskoj

“Ubrzanje je dramatično, izgubili smo toliko leda u dvije godine koliko između 1960. i 1990. godine”, kažu u svome izvješću.

Zašto se ledenjaci ubrzano tope?

Nedostatak zimskih kiša u Alpama u kombinaciji s vrlo visokim temperaturama, pridonijeli su rekordno niskim padalinama i masivnom gubitku leda. Naime, početkom veljače, mjerenja snijega na 1.000 metara nadmorske visine blago su porasla u odnosu na manje snježne zime 1964., 1990. i 2007. godine, ali u drugoj polovini mjeseca, oborine su bile rekordno niske, dosegnuvši samo oko 30 posto dugogodišnjeg prosjeka.

Na 2000 metara nadmorske visine, više od polovice meteoroloških stanica izmjerilo je nove rekorde minimuma u posljednjih 25 godina. Na području južnog Valaisa i doline Engadin, na visinama od 3200 metara izmjereno je nekoliko metara otapanja leda, a na ovim su visinama prethodnih godina ledenjaci bili stabilni.

Najtoplijie ljeto zabilježeno u povijesti

Iako se proljetos stanje ledenjaka nakratko vratilo u normal, suho i vrlo toplo vrijeme tijekom lipnja uzrokovalo je otapanje snijega čak četiri tjedna ranije nego inače. Od kolovoza do rujna švicarska meteorološka služba tek je na visini od gotovo 5300 metara uspjela pronaći temperaturu od 0°C, a u 2022. godini ta se točka nalazila na visini od 5184 metra.

Nakon što su izgubili 6 posto svojeg volumena 2022. godine, švicarski ledenjaci u 2023. otopili su se još 4 posto.

Koji dijelovi Švicarske su najugroženiji?

Zbog iznimno jakih toplinskih valova unatrag dvije godine, bili su pogođeni ledenjaci diljem zemlje, pri čemu su se oni na jugu i istoku Švicarske ove istopili u jednakom postotku kao i u rekordnoj 2022. godini.

Ove godine prosječan gubitak debljine leda u južnom Valaisu i dolini Engadin iznosi do tri metra – znatno više nego što su se bilježile vrijednosti tijekom vrućeg ljeta 2022. godine.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.