Hot dog zapravo je jelo u koje možete staviti pregršt okusa, povrtnih, i uopće ne moraju biti smjesa misterioznih dijelova pomiješanih sa sintetičkim konzervansima. Umjesto majoneze možete se poigrati umakom od avokada, bosiljka, i unutra možete “natrpati” hrpu svježeg sezonskog povrća. Umjesto hrenovke ili kobasice, odaberite svoje glavno povrće, a možete i voće i pripremite ga na poseban nači, kombinirajući zanimljive začine.
Ako niste ljubitelj mesnih prerađevina, ne morate u hot dog stavljati niti lažne kobasice, industrijski proizvedene, koje su često “nabrijane” sastojcima sumnjivog podrijetla.
Zabavno je pokušati od povrća napraviti hot dog, a mogućnosti je bezbroj samo se ohrabrite i pokušajte s onim, što vam se možda na prvu čini kao ludost. Donosimo pet prijedloga, koji su provjereni i dobro će se sljubiti s pecivom, a na isti način možete se dalje igrati vlastitim kombinacijama zdravih namirnica.
Marinirane mrkve
Možda na prvu zvuči jadno – mrkva u pecivu? No bit ćete iznenađeni kolikoovo povrće može biti ukusna zamjena za precijenjenu kobasicu. Tajna je u marinadi, koja mrkvi daje slani okus, termičkom obradom izvlači se prava čarolija okusa pa ovo korjenasto povrće, stavljeno u pecivo, daje lijepu mješavinu hrskavosti i mekoće. Okusom još uvijek podsjeća malo na mrkvu, ali i na hot dogove.
Za marinadu, kombinirajte ono što vam dođe pod ruku – sojin umak, začin dimljene paprike i sezamovo ulje, mogu dati savršen spoj okusa. Naravno, ubacite malo češnjaka i papra, nećete pogriješiti.
Grilirani avokado
Je li ovo čudno? Možda. No grilani avokado je vrlo ukusan, a kada ga stavite u pecivo s pravim dodacima, zapravo ćete doživjeti užitak koji može nadmašiti onaj ljubitelja mesnih hot dogova.
Prepolovite avokado i izvadite košticu, iscijedite malo limuna ili limete i premažite maslinovim uljem, stavite ga na grill ili u pećnicu na 220 stupnjeva, na papir za pečenje s okrenut prema dolje i pecite 3 do 5 minuta. Izvadite ili maknite s vatre pa svaku polovicu prerežite napola, odstranite kožu, posolite i popaprite po želji, stavite u pecivo. Ovo je dobro za kombiniranje s kiselim krastavcima i slanim umacima, ili kečapom i lukom, ili senfom i preljevom – što god vam odgovara… teško je pogriješiti s pečenim avokadom.
Patlidžan
Vjerojatno već znate da patlidžan može biti gotovo savršen ako ga dobro začinite i pripremite na pravi način. Iako možda neće imati isti okus kao hot dog, tekstura patlidžana je bogata, a začini iz njega izvlače okus koji zadovoljava nepce. Ovdje se ne preporučuje kombinacija s kečapom, ali vrhnje s vlascem i salata od zelje su odličan dodatak.
Naš je prijedlog da ogulite i izrežete patlidžan na tanke ploške, posolite ga i pustite da pusti gorčinu. Potom ga lagano iscijedite, plošku po plošku. Stavite na papir za pečenje i u pećnici na 200 stupnjeva pecite 10 do 15 minuta. Kada ga izvadite, začinite ga maslinovim uljem, češnjakom, peršinom i biberom. Tako začinjenene ploške patlidžana zarilajte u rolice i stavite u pecivo.
Suha začinska marinada za gljive (šampinjoni, vrganji)
Većina nas je već isprobala gljive kao zamjenu za meso (bez okusa mesa). No prije grilanja, dobro je staviti ih u suhu marinadu jer tada bogatstvo njihova okusa dolazi do izražaja. Uklonite stabljiku s gljiva, narežite ih na ploške, malo deblje, i ubacite u zdjelu s maslinovim uljem kako bi se lagano obložile. Premažite omiljenim mješavinama začina i grilirajte, povremeno okrećući, 6 do 8 minuta. (Također ih možete peći u pećnici, 200 stupnjeva, do 10 minuta.)
Ako tražite dobru kombinaciju začina:
- 1 žlica mljevenog korijandera
- 1 čajna žličica senfa
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- 1 čajna žličica kuhinjske soli
Banana hot dog!
Ova kombinacija ne ide niti s kečapom, a niti sa senfom… No cijela banana u hot dog pecivu s kikiriki maslacem i medom je zabavna opcija za djecu (i odrasle) koji nisu raspoloženi za slane varijante. Možete dodati usitnjene bademe, kremu od lješnjaka, narezane jagode, komadiće kokosa, grožđice – što god vam padne na pamet.
Savjet plus
Pecivo, za slane varijante, prerežite napola i zagrijte na tavi u maslinovu ulju, da dobijete hrskavost, a za slane možete u maslacu.