hot dogovi naslovna

Hot dog bez mesa: 5 namirnica koje možete staviti u pecivo da vam daju pravi ‘šmek’

GREEN_300_listici_sredina

Varijante bez mesa

Pripremate roštilj ili okupljate ekipu za druženje vikendom uz dobar zalogaj? Možete napraviti hot dogove od grilanog povrća, koji će oduševiti vaše goste, ali jednako tako, možete povrće za ovo fino jelo ispeći i u pećnici.

Hot dog zapravo je jelo u koje možete staviti pregršt okusa, povrtnih, i uopće ne moraju biti smjesa misterioznih dijelova pomiješanih sa sintetičkim konzervansima. Umjesto majoneze možete se poigrati umakom od avokada, bosiljka, i unutra možete “natrpati” hrpu svježeg sezonskog povrća. Umjesto hrenovke ili kobasice, odaberite svoje glavno povrće, a možete i voće i pripremite ga na poseban nači, kombinirajući zanimljive začine.

hot dog

Ako niste ljubitelj mesnih prerađevina, ne morate u hot dog stavljati niti lažne kobasice, industrijski proizvedene, koje su često “nabrijane” sastojcima sumnjivog podrijetla.

Zabavno je pokušati od povrća napraviti hot dog, a mogućnosti je bezbroj samo se ohrabrite i pokušajte s onim, što vam se možda na prvu čini kao ludost. Donosimo pet prijedloga, koji su provjereni i dobro će se sljubiti s pecivom, a na isti način možete se dalje igrati vlastitim kombinacijama zdravih namirnica.

Marinirane mrkve

Možda na prvu zvuči jadno – mrkva u pecivu? No bit ćete iznenađeni kolikoovo povrće može biti ukusna zamjena za precijenjenu kobasicu. Tajna je u marinadi, koja mrkvi daje slani okus, termičkom obradom izvlači se prava čarolija okusa pa ovo korjenasto povrće, stavljeno u pecivo, daje lijepu mješavinu hrskavosti i mekoće. Okusom još uvijek podsjeća malo na mrkvu, ali i na hot dogove.

marinirana mrkva

Za marinadu, kombinirajte ono što vam dođe pod ruku – sojin umak, začin dimljene paprike i sezamovo ulje, mogu dati savršen spoj okusa. Naravno, ubacite malo češnjaka i papra, nećete pogriješiti.

Grilirani avokado

Je li ovo čudno? Možda. No grilani avokado je vrlo ukusan, a kada ga stavite u pecivo s pravim dodacima, zapravo ćete doživjeti užitak koji može nadmašiti onaj ljubitelja mesnih hot dogova.

grilani avokado

Prepolovite avokado i izvadite košticu, iscijedite malo limuna ili limete i premažite maslinovim uljem, stavite ga na grill ili u pećnicu na 220 stupnjeva, na papir za pečenje s okrenut prema dolje i pecite 3 do 5 minuta. Izvadite ili maknite s vatre pa svaku polovicu prerežite napola, odstranite kožu, posolite i popaprite po želji, stavite u pecivo. Ovo je dobro za kombiniranje s kiselim krastavcima i slanim umacima, ili kečapom i lukom, ili senfom i preljevom – što god vam odgovara… teško je pogriješiti s pečenim avokadom.

Patlidžan

Vjerojatno već znate da patlidžan može biti gotovo savršen ako ga dobro začinite i pripremite na pravi način. Iako možda neće imati isti okus kao hot dog, tekstura patlidžana je bogata, a začini iz njega izvlače okus koji zadovoljava nepce. Ovdje se ne preporučuje kombinacija s kečapom, ali vrhnje s vlascem i salata od zelje su odličan dodatak.

Naš je prijedlog da ogulite i izrežete patlidžan na tanke ploške, posolite ga i pustite da pusti gorčinu. Potom ga lagano iscijedite, plošku po plošku. Stavite na papir za pečenje i u pećnici na 200 stupnjeva pecite 10 do 15 minuta. Kada ga izvadite, začinite ga maslinovim uljem, češnjakom, peršinom i biberom. Tako začinjenene ploške patlidžana zarilajte u rolice i stavite u pecivo.

Suha začinska marinada za gljive (šampinjoni, vrganji)

Većina nas je već isprobala gljive kao zamjenu za meso (bez okusa mesa). No prije grilanja, dobro je staviti ih u suhu marinadu jer tada bogatstvo njihova okusa dolazi do izražaja. Uklonite stabljiku s gljiva, narežite ih na ploške, malo deblje, i ubacite u zdjelu s maslinovim uljem kako bi se lagano obložile. Premažite omiljenim mješavinama začina i grilirajte, povremeno okrećući, 6 do 8 minuta. (Također ih možete peći u pećnici, 200 stupnjeva, do 10 minuta.)

Ako tražite dobru kombinaciju začina:

  • 1 žlica mljevenog korijandera
  • 1 čajna žličica senfa
  • 1 čajna žličica dimljene paprike
  • 1 čajna žličica kuhinjske soli
Banana hot dog!

Ova kombinacija ne ide niti s kečapom, a niti sa senfom… No cijela banana u hot dog pecivu s kikiriki maslacem i medom je zabavna opcija za djecu (i odrasle) koji nisu raspoloženi za slane varijante. Možete dodati usitnjene bademe, kremu od lješnjaka, narezane jagode, komadiće kokosa, grožđice – što god vam padne na pamet.

banana i maslac od kikirikija

Savjet plus

Pecivo, za slane varijante, prerežite napola i zagrijte na tavi u maslinovu ulju, da dobijete hrskavost, a za slane možete u maslacu.

 

PHOTOS BY: Pexels/Instagram@theveganhotdogchart, @makotobalharbour / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.