elena-mozhvilo-zpXN5br96DU-unsplash

Hoćemo li konačno imati bijeli Božić? Objavljene dugoročne prognoze

GREEN_300_listici_sredina

Evo što kažu znanstvenici

Najnovije dugoročne prognoze otkrivaju hoćemo li ove godine konačno imati bijeli Božić.

Područje Europe uglavnom je toplije u odnosu na prijašnje godine. S druge pak strane, hladniji je trend prisutan na području SAD-a, dok je u Kanadi također natprosječno toplo za ovo doba godine. Krivac za to je, kažu znanstvenici, El Nino, praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vjetrova u dva pojasa oko Zemlje između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog tlaka, u kojem prevladavaju vjetrovi s istočnom komponentom.

Kako je izvijestio je Severe Weather Europe, upravo će El Nino diktirati prognozu za ovogodišnju zimu.

Naime, Severe Weather za dugoročnu prognozu za zimu koristi tri modela; ECMWF iz Europe, CanSIPS iz Kanade i NMME. Riječ o prosječnoj slici za tri meteorološka zimska mjeseca (prosinac – siječanj – veljača). No, čak i ako su modeli posve točni, to ne znači da bi takvi vremenski uvjeti trebali trajati tri mjeseca zaredom.

Hoćemo li imati bijeli Božić?

Kako trenutno pokazuju prognostički materijali, u Europi će pasti snijega ispod prosjeka, osim nad dijelovima Skandinavije i alpskog područja.To odražava dominantni zapadni obrazac, koji donosi više vlage i manje hladnoće iz sjevernog Atlantika. Štoviše, očekuje se da će Europa imati toplije temperature od prosjeka u većem dijelu zapadnog i središnjeg dijela kontinenta.

Tople anomalije koncentrirane su na velikom dijelu Europe. Neutralna zona anomalije nalazi se iznad sjevernih dijelova srednje Europe. Niže temperature bit će izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta.

Iznad Sjeverne Amerike, pak, vidi se prognoza snježnih oborina, a ECMWF predviđa više snježnih padalina nego inače u većem dijelu kontinenta, stoji u analizi.

Ipak, znanstvenici upozoravaju -čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće biti, napominju.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.