pexels-brett-sayles-1708601

Proslavite eco-friendly blagdane uz ovih 10 koraka

GREEN_300_listici_sredina

Zazeleniti svoje navike možete već ovih blagdana.

Uz sve zabavne zimsko-blagdanske radosti postavlja se pitanje kako će se sve to odraziti na okoliš u kojem živimo? ‘Go green’ blagdani uz male trikove zasigurno će vas učiniti ponosnima što ste se unatoč blagdanskoj groznici potrudili za dobrobit zemlje.

Svi žele bijeli Božić, ali u iščekivanju snijega, najbolje je zazeleniti ga.

Pojam zelenog nije povezano samo s održivim načinom življenja, već i s načinom života koji nas navodi da malo usporimo, zavirimo u sebe, da se vratimo prirodi. Zazeleniti svoje navike možete već ovih blagdana pa Božić tako može postati i zdrav i ekološki osviješten i održiv i kreativan.

Sve što trebate znati o eco-friendly Božiću čeka vas u nastavku.

GO GREEN DRVCE

Kako bi blagdanski “go green” podigli na novu razinu, uputite se na obližnju tržnicu i izaberite jednu od divnih jelki koje će krasiti kutak u vašem domu. Odlučite li se za onu posađenu, nakon blagdana premjestite ju na balkon ili u vrt i uživajte u mirisu svoga drvca kroz cijelu godinu. Jednom kad ste odlučili kupiti drvce u tegli, izabrali ste ekološki osviještenu ideju. Samim time, pokazali ste da volite i cijenite okoliš, prirodu i, na kraju krajeva, drvce oko kojeg ćete uložiti malo truda. Ako kasnije nemate kuda s jelkom u tegli, postoji mogućnost rentanja drvca. U rasadniku Crnković borovi kupljeni s korijenom se mogu vratiti ukoliko netko nema mogućnost zasaditi ga oko svojih zgrada, kuća ili vikendica. Za ovo neobično “rentanje”, ne vraćaju novac, nego ga posade nazad na livadu da bi dalje živjelo.

PAMETNO S LAMPICAMA

Smanjite utjecaj blagdanske rasvjete, koristite LED svjetla za osvjetljenje kuće i božićnog drvca te ih ugasite preko noći. Štednja električne energije također je način davanja jer ušteda resursa koristi svima. Zahvaljujući tehnologiji, kuću sada možete ukrasiti LED svjetlima koja troše 90 posto manje energije od uobičajenih blagdanskih svjetala, a to je uistinu znatna razlika vrijedna ulaganja u novu zalihu eco-friendly lampica.

HOMEMADE BOŽIĆNA DEKORACIJA

Kupovanje ukrasa za vašu jelku i dekoracija za dom stvar je prošlosti. Pročitajte sve naše ideje za green dekoracije i postanite kreativac koji će dom pretvoriti u pravu malu oazu lijepih dekoracija i još ljepših ekoloških navika.

Koliko je predivan onaj osjećaj kada na kraju cijelog procesa izrade ugledate konačni rezultat?

ORGANSKO I LOKALNO NA STOLU

Odabirom organski uzgojene hrane čuvate svoje zdravlje i izbjegavate gomilu štetnih sastojaka koji se nalaze u konvencionalno uzgojenoj hrani. Kupnjom domaćih proizvoda i organski uzgojene hrane ne pridonosite samo svome zdravlju već i zdravlju cijele planete. Kupnjom proizvoda od domaćih proizvođača, osim što dobivate svježu hranu, smanjujete ispuštanje stakleničkih plinova jer nema transporta uvezenog voća i povrća iz dalekih zemalja. Organski proizvedena hrana podrazumijeva uzgoj bez pesticida i umjetnih gnojiva, a kako bi se životinjsko meso moglo prodavati kao organsko također mora zadovoljavati određene kriterije. Na kraju krajeva, zašto ne biste dali šansu jednom veganskom božićnom jelovniku koji će oduševiti i najveće skeptike u vašoj obitelji?

ZAMATANJE POKLONA

Pakiranje poklona u blagdanskoj sezoni gotovo je neizbježno. Kako ga učiniti ekološki prihvatljivijim i smanjiti upotrebu umjetnih materijala i otpada? Pustite mašti na volju i uz malo kreativnosti umatanje poklona postati će zabavna aktivnost u koju će se uključiti i najmlađi. Umjesto dekorativnih papira i selotejpa iskoristite stare novine i časopise kako bi darove za najdraže omotali u neobično ruho.  Cijelu ceremoniju završite pričvršćivanjem špage uz dekoracije suhih grančica i štapića cimeta.

POKLONITE ZELENE POKLONE

Paket proizvoda iz vašeg omiljenog OPG-a, poklon bonovi, homemade šal i kapa ili staklena bočica za vodu bit će idealni zeleni pokloni za vaše najmilije. Pokloni s pažnjom i od srca mogu biti upravo eko pokloni koji nas podsjećaju na veće vrijednosti, koji nas povezuju s prirodom i zero waste konceptom življenja te nas vraćaju u prirodni balans, čine dobro za nas i prirodu. Također, pomoću takvih poklona šaljemo dublju poruku onome kome su upućeni, a i vjerujemo da nitko neće ostati imun na mirisnu prirodnu kupku ili ukrašeni glineni set za čaj.

PRIUŠTITE OBITELJI POKLON AVANTURE

Čekanje u redu na blagajni kako bi djedu poklonili još jedan set čarapa, a sestri još jedan božićni džemper nema smisla. Ovih blagdana iznenadite cijelu obitelj kreativnih poklonom koji vas tjera na zajedničku avanaturu. Odlazak u Escape room, zajednički odlazak na Plitvice ili izlet u zoološki vrt ili adrenalinski park razveselit će i male i one malo starije, a to je i poanta božićnog darivanja.

PAMETNO KUHANJE

Pri pripremi hrane obratite pozornost na sjeckanje, kako bi što manji dio povrća i voća završio u smeću. Kućanske aparate koje ne koristite isključite iz utičnice, zatvarajte vodu kad vam je nepotrebna, a plastične vrećice zamijenite onim razgradivima. Male sitnice koje su stvar navike, napraviti će veliku razliku za vaš račun, ali i za okoliš. Ostatke hrane koji se još danima protežu po hladnjaku iskoristite u kreiranju novih recepata u kojima ćete zaista uživati ili donirajte hranu udrugama za koje znate da im je to potrebno.

EKO POSPREMANJE KUĆE

Lijepo, čisto i uredno, baš takav treba biti vaš dom, što zbog nas samih, što zbog gostiju koje ćemo primiti u svoje domove. Organizirajte unaprijed plan pospremanja, dobro prozračite prostor, koristite pri tom ekološka sredstva za čišćenje koja su dobra za prirodu i vaše zdravlje, i već ste malo zazelenili blagdane. Još koja kap eteričnog ulja i poželjet ćete da blagdani provedeni ispod dekice, s čašom vruće čokolade u ruci, nikad ne završe.

BLAGDANSKI OUTFIT

Shopping u ono ludo vrijeme predblagdanske groznice? Preskočite to i za savršeni blagdanski outfit posegnite za starom maminom haljinom ili svojom prošlogodišnjom vestom koju ćete sada oživjeti svezanom maramom oko vrata, neobičnim nakitom ili odrezanim rukavima. A da se najboljom prijateljicom zamjenite za suknje?

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.