Afričke plantaže kakaa u Obali Bjelokosti i Gani su prestale ili smanjile obradu zbog nedostatka novca za kupnju zrna. To znači da bi cijene čokolade diljem svijeta mogle porasti. Cijene kakaa su već više nego udvostručene tijekom protekle godine, dosežući mnoge rekordne razine. Proizvođači čokolade su već podigli cijene za potrošače nakon tri godine loših žetvi kakaa, a četvrta se očekuje u ovim dvjema zemljama koje proizvode gotovo 60% svjetskog kakaa. Kakaovac je poskupio zbog slabog uroda u zapadnoj Africi, ali i zbog vremenskog fenomena El Nina padaline su se prorijedile u Gani i Obali Bjelokosti, dva najveća svjetska proizvođača koje proizvode gotovo 60 posto svjetskog kakaovca.
“Potražnja mora naglo oslabiti da bi uhvatila korak s urušavanjem ponude”, objašnjava svjetski stručnjak za kakaovac u Tropical Research Services Steve Wateridge. Proizvođači čokolade ne mogu proizvoditi čokoladu koristeći sirovi kakao i ovise o tvornicama za preradu koje pretvaraju zrna u maslac i liker koji se mogu koristiti za izradu čokolade. No tvornice tvrde da si ne mogu priuštiti kupnju zrna, piše Reuters.
Državni prerađivač u Obali Bjelokosti Transcao objavio je da više ne kupuje kakaovac zbog visoke cijene. Još trošimo zalihe, dodali su, ne navodeći brojke. Dva izvora u industriji, koja su zamolila da ne budu imenovana, rekla su da je pogon gotovo stao.
Jedan od dva izvora rekao je da bi se uskoro moglo zatvoriti još velikih državnih pogona u Obali Bjelokosti koja proizvodi gotovo polovinu svjetskog kakaovca. Čak i globalni trgovac Cargill po tvrdnjama izvora ima problema s kupovinom kakaovca za veliki pogon za preradu u Obali Bjelokosti, koji je u veljači na tjedan dana prestao s radom.
Svi ovakvi događaji su ozbiljno poremetili tržište kakaa, s utjecajem i na globalnu trgovinu ovom sirovinom i svi se pitaju – hoće li čokolada uskoro biti luksuz?