Pripremite se za senzacionalnu poslasticu koja će očarati vaše nepce – najjednostavniju čokoladnu tortu. Ovaj recept donosi savršenu ravnotežu sočnosti i bogatstva čokoladnog okusa, a priprema je brza i jednostavna. Plus, budući da nema brašna i šećera, verzija se može smatrati “zdravijom” iz nekoliko razloga. Prvo, čokolada, posebno tamna čokolada, sadrži antioksidanse koji mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje srca.. Takođe, jaja su bogat izvor proteina i drugih hranljivih materija poput vitamina B12, riboflavina i selena.
Sastojci:
200 g tamne čokolade (najmanje 70 % kakaa)
6 jaja, odvojena bjelanjci od žumanjaka
*po želji možete dodati koricu naranče
Upute:
Prethodno zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva Celzijusa. Rastopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Pripazite da ne izgori, povremeno promiješajte dok ne postane glatka i sjajna. U velikoj zdjeli, izmiksajte bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. U rastopljenu čokoladu umiješajte žutanjke i dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.U smjesu čokolade sa žumanjcima polako umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu prebacite u nauljeni kalup za torte. Pecite tortu u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta na 170 stupnjeva Celzijusa ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe bez zaljepljene smjese.
@persindiankitchen Only 2 ingredients 2 minutes cake‼️ . . . . #foryourpage #recipe #cooking #fyp #easyrecipe #snackrecipe #cake#chocolate #chocolatecake