e4e5b02e8fc3699e619b0fad63aee20c

Uživajte u posljednjim zalogajima i gutljajima: Uskoro ostajemo bez ovih 5 namirnica

GREEN_300_listici_sredina

Nema dana da ne konzumiramo barem jednu

Široka ponuda trgovačkih prehrambenih lanaca, tržnica i drugih radnji kroz naredne bi godine zbog klimatskih promjena mogla izgledati poprilično drugačije. Namirnice kojih danas imamo u izobilju mogle bi postati prava rijetkost ili čak u potpunosti nestati. Donosimo popis.

Uskoro bi klimatske prilike mogli osjetiti ne samo kroz sve češće prirodne katastrofe i ekstremne temperature, već će se one svakodnevno odraziti i na naše živote u načinu prehrane. Vjerovali ili ne, možda više nećemo moći uživati ​​u mnogim našim omiljenim namirnicama u sljedećih nekoliko godina zbog čitavog niza razloga povezanih s klimom, od suše do porasta temperatura. I to ne mislimo samo na neke tamo egzotične namirnice, nego i primjerice na krumpir. Neki bi usjevi mogli biti potpuno uništeni, dok će drugi postati rijetki i skupi. Stoga upamtite ovo sljedeći put kad u smeće bacite višak neke od namirnica koje vam donosimo u nastavku.

Čokolada

Svi volimo čokoladu, zar ne? Nažalost, zbog klimatskih promjena, biljka kakaovac mogla bi biti potpuno uništenaa do 2050. godine. Trenutačno, preko 50% svjetske čokolade dolazi iz dviju zemalja: Obale Bjelokosti i Gane. Biljka je osjetljiva na promjene okoliša, što objašnjava zašto se može naći samo u područjima blizu ekvatora. Uzgoj zrna kakaovca postaje sve teži zbog ekstremnijih vremenskih uvjeta koji će povisiti temperature i promijeniti količinu oborina, vlažnost i sunčevu svjetlost. Prijetnja klimatskih promjena za čokoladu toliko je ozbiljna da se čak i “čokoladni div” Mars, koji je poznat po svojim čokoladnim karamel pločicama, udružio sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Kaliforniji kako bi razvio tehnologiju koja će pomoći kakaovcu da preživi. 

Banane

U nedavnoj studiji Sveučilišta u Exeteru, banane bi mogle nestati zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta u 10 zemalja do 2050. godine. Iako su prinosi voća porasli od 1961. zbog viših temperatura i boljih metoda proizvodnje, globalno zatopljenje i sve češće poplave i suše će ugroziti proizvodnju banana. Banane neće biti ugrožene samo u Južnoj Americi, već i u Aziji. Predviđa se da će Indija, koja je najveći svjetski proizvođač i potrošač, kao i Filipini, pretrpjeti značajan pad prinosa banana u narednim desetljećima.

Riža

Prema izvješću Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), povećanje temperature, podizanje razine mora i padalinama zbog globalnih klimatskih promjena dovest će do oskudnosti vodnih i zemljišnih resursa, što će znatno utjecati na uzgoj riže. To će posebno utjecati na Aziju, gdje bi održivost zemljišta za uzgoj usjeva riže mogla pasti za više od 50% u sljedećem stoljeću.

Kava

Što je jutro bez kave? Možda će generacije koje dolaze uskoro mogle saznati jer 50% zemlje koja se koristi za uzgoj kave neće biti obradiva do 2100. U izvješću IPCC-a, upozoreno je na hitnu potrebu rješavanja upravljanja zemljištem s erozijom gornjeg sloja tla koja se događa brže nego ikad prije, prijeteći nepovratnim gubitkom ekosustava. Studija objavljena u časopisu Science Advances navodi da su popularne vrste kave ugrožene, uključujući arabicu, koja zauzima 60% svjetske proizvodnje. Cijene će također biti veliki problem, ako već i nisu. Zrna arabice mogle bi porasti za 25% do kraja ove godine.

Krumpir

Klimatske promjene ozbiljna su prijetnja uzgoju krumpira, s rastućim temperaturama koje prate razine mora što tjera uzgajivače krumpira u nekim državama da se presele na više nadmorske visine, a procjenjuje se da za 40 godina više neće biti mjesta za sadnju krumpira u nekim regijama.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.