FCDEN4 Netherlands, Nieuw Namen, Westerschelde river. Background nuclear power plant DOEL in port of Antwerp ( Belgium)

Gradi se prva fuzijska nuklearka u EU: Neki od dijelova radit će se i u Hrvatskoj

GREEN_300_listici_sredina

Hrvatski fizičari imaju važnu ulogu

Novac za izgradnju spomenutih komponenti Hrvatska će nastojati povući iz fondova Europske unije.

Projektni tim hrvatskog konzorcija DONES.HR razgovarao je u Granadi sa španjolskim kolegama o komponentama koje će Hrvatska proizvesti i izvesti u postrojenje na jugu Španjolske u kojem će se testirati materijali potrebni za gradnju fuzijske nuklearne elektrane.

Za buduće testno postrojenje, koje je potrebno kako bi fizičari u njemu ispitali materijale od kojih će kasnije biti izgrađena fuzijska nuklearna elektrana, Hrvatska će sudjelovati s pet posto u obliku isporuke proizvoda tolike vrijednosti.

Riječ je o dvjema dizalicama velike nosivosti i velike preciznosti. Jedna služi za dizanje masivnih betonskih poklopaca, a druga za zamjenu uzoraka i remont.

Do kraja 2029. Hrvatska bi trebala isporučiti i sekundarni i tercijarni izmjenjivač topline ulja i vode snage 10 megavata. On služi za hlađenje litija, a također će isporučiti i četiri posebno dizajnirana modula. Te komponente bi trebale proizvesti i transportirati kompanije u Hrvatskoj, a za dizajn i nadzor bit će zaduženi Institut Ruđer Bošković iz Zagreba, Fakultet strojarstva i brodogradnje te Institut za fiziku, navodi N1.

Ogromna energija 

Testno postrojenje, nazvano IFMIF-DONES košta ukupno 707 milijuna eura, a hrvatska delegacija je nedavno boravila u Španjolskoj, koja s 50 posto novca financira projekt.

Gradi se fuzijska nuklearka velike energije

“Tijekom tri radna dana sudionici su zajedno radili na pripremi tehničke specifikacije komponenti IFMIF-DONES-a koje će biti isporučene iz Hrvatske”, priopćio je u utorak španjolski konzorcij IFMIF-DONES iz Granade. Dvije delegacije sastat će se opet videovezom 11. i 12. srpnja.

Podsjetimo, Europska unija želi do 2050. godine izgraditi prvu elektranu u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa velika količina energije.

Tko će to platiti? 

Novac za izgradnju spomenutih komponenti Hrvatska će nastojati povući iz fondova Europske unije.

U ožujku su Španjolska i Hrvatska, koje drže 55 postotni udio u projektu, formirale zajedničku upravu. Vjeruju da će Europska zajednica za atomsku energiju (EUROATOM) ući sa 20 posto, a ostatak uložiti Japan ili neke od 13 zemalja EU-a koje su prije tri mjeseca sudjelovale na sastanku u Granadi.

“Japan je pokazao veliki interes pa je izgledno da nam postane partner, a također i Slovenija”, rekao je Tadić.

PHOTOS BY: Guliver image, Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.