grad od drveta
grad od drveta

Šveđani grade najveći grad od drveta na svijetu: ‘Ne, opasnost od požara nije velika’

GREEN_300_listici_sredina

Prve zgrade očekuju se 2027.

Zanimljivo je da drvo kao građevinski materijal 'upija' CO2 umjesto da ga šalje u atmosferu. A i zrak u prostorijama zgara od drveta je kvalitetniji.

Iako je posljednjih godina bilo pomalo zaboravljeno kao građevinski materijal, drvo se opet vraća u modu. Singapur, primjerice, ima najveću drvenu zgradu u Aziji; radi se o prostoranom sveučilištu od 468 tisuća metara kvadratnih, piše BBC. A trend jača i u ostatku svijeta – drvene su zgrade izgrađene ili u gradnji i u Norveškoj, Švicarskoj, Australiji…

A najveća vijest na tome polju je da je tvrtka Atrium Ljungberg najavila izgradnju najvećeg drvenog grada na svijetu, koji će se graditi u glavnom gradu Švedske, Stockholmu, od 2025. godine.

Stockholm Wood City sadržavat će 7000 uredskih prostora i 2000 domova na jugoistoku grada, te će ponuditi “živo, urbano okruženje s mješavinom radnih mjesta, stambenih objekata, restorana i trgovina”, navodi se u priopćenju za javnost. Postavljen na 250 tisuća četvornih metara, projektant ga je opisao kao “najveći svjetski poznati građevinski projekt u drvu”.

Sve na pješačkoj udaljenosti

Projekt se gradi u Sickli, četvrti koja je već dom više od 400 tvrtki. Atriumu Ljungberg već posjeduje trgovački park na nekadašnjoj industrijskoj lokaciji. Investitor opisuje područje kao “grad od pet minuta”, tvrdeći da su radna mjesta, domovi, objekti za slobodno vrijeme i sadržaji udaljeni jedni od drugih unutar pet minuta hoda.

Drvo je zagovarano kao održiva alternativa betonu i čeliku, s ambicioznim novim građevinskim projektima koji koriste drvo izvan obiteljskih kuća i skromnih stambenih ili uredskih zgrada. Međutim, razvoj mješovite namjene ove veličine bio bi “povijesna prekretnica za švedsku sposobnost inovacija”, rekla je Annica Ånäs, izvršna direktorica Atrium Ljungberga, u izjavi.

Iako su neki stručnjaci izrazili zabrinutost zbog rizika od požara koje predstavljaju drvene zgrade, zagovornici tvrde da projektirano drvo gori relativno sporo i predvidljivo, što ga čini sigurnijim od mnogih konvencionalnih čeličnih konstrukcija.

Spremni na inovaciju

Drvo je također materijal koji upija ugljični dioksid, što znači da se on ne vraća u atmosferu. To je također veliki bonus za drvenu gradnju.

Također, utvrđeno je da drvene zgrade imaju bolju kvalitetu unutarnjeg zraka i mogu se izgraditi sa znatno nižim emisijama ugljika od onih napravljenih od konvencionalnih materijala. Studija iz 2022., objavljena u časopisu Nature, procjenjuje da bi izgradnja dovoljno visokih drvenih zgrada za smještaj 90 posto novih gradskih stanovnika od sada do 2100. smanjila emisije ugljičnog dioksida za 106 gigatona (planet trenutno emitira oko 40 gigatona svake godine) .

Takva transformacija, jasno je, zahtijeva i brigu o sječi drveća. No Švedska je zemlja spremna za inovacije u drvetu, s gotovo 70 posto svoje zemlje prekrivene šumom.

Nekretnine imaju ogroman ugljični otisak i odgovorne su za nešto manje od 40 posto globalnih emisija, prema konzultantskoj tvrtki McKinsey. Iz Atrium Ljungberga kažu da se nadaju da će izgraditi model za druge programere tako što će biti “katalizator za inovacije”.

“Naša industrija ostavlja veliki trag i važno nam je napraviti pozitivnu razliku i na kraći i na duži rok”, rekao je Ånäs.

Prve zgrade u Stockholm Wood Cityju, koji projektiraju arhitektonske tvrtke White Arkitekter i Henning Larsen, trebale bi biti dovršene 2027. godine.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.