alex-belogub-C5sWaDWiJBo-unsplash

Globalne emisije CO2 porasle su do rekordne razine prošle godine, a veliki igrači imaju nikad veći profit

GREEN_300_listici_sredina

Podatci Međunarodne agencije za energiju

Otprilike polovica povećanja emisija povezanih s naftom bila je posljedica porasta zračnog prometa koji se oporavio s najniže razine tijekom pandemije.

Globalne emisije ugljičnog dioksida povezane s energijom prošle su godine dosegnule rekordnu razinu, iako je više čistih tehnologija poput solarne energije i električnih vozila pomoglo u ograničavanju utjecaja povećane upotrebe ugljena i nafte, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Paralelno, ovi podatci dolaze samo nekoliko tjedan nakon što su se veliki igrači u industriji fosilnih goriva, poput Chevrona (CVX.N), Exxon Mobila (XOM.N) i Shella (SHEL.L) pohvalili s rekordnom dobiti, javlja Reuters.

Kako pokazuju podatci, globalne emisije iz energije porasle su za 0,9 posto u 2022. godini na rekordnih 36,8 milijardi tona. Emisije ugljičnog dioksida (CO2) iz ugljena porasle su za 1,6 posto prošle godine, a mnoge su se zemlje okrenule gorivu nakon ruske invazije na Ukrajinu i posljedično rekordnih cijena plina.

Emisije su djelomično neutralizirane 

Emisije CO2 iz nafte porasle su za 2,5 posto, ali su ostale ispod razina prije pandemije. Otprilike polovica povećanja emisija povezanih s naftom bila je posljedica porasta zračnog prometa koji se oporavio s najniže razine tijekom pandemije. Manja proizvodnja iz nuklearnih elektrana i ekstremni vremenski uvjeti, uključujući toplinske valove, također su pridonijeli povećanju emisija povezanih s energijom.

Međutim, emisije su djelomično neutralizirane porastom obnovljivih izvora energije poput vjetra i sunca, mjera energetske učinkovitosti i električnih vozila. Time je prošle godine izbjegnuto dodatnih 550 milijuna tona emisija CO2, objavila je IEA.

‘Moraju preuzeti odgovornost’ 

Ako se želi doći do obećanog cilja smanjenja globalnog porasta temperature, kao i utjecaja klimatskih promjena, morat će doći do većeg i bržeg smanjenja emisija, tvrde znanstvenici.

“Još uvijek vidimo da emisije fosilnih goriva rastu, što ometa napore da se postignu svjetski klimatski ciljevi”, rekao je izvršni direktor IEA-e, Fatih Birol, istaknuvši pritom da međunarodne i nacionalne tvrtke za fosilna goriva moraju preuzeti svoj dio odgovornosti.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.