markus-spiske-d4SLJNrU4rs-unsplash

Ekocid u Ukrajini: Šteta na poljima 11,4 milijarde eura

GREEN_300_listici_sredina

Gradovi bez vode, struje i grijanja

Na UN-ovoj konferenciji o klimi (COP27) sudjelovala je i ukrajinska delegacija, čiji su se čelnici osvrnuli na utjecaj ruske invazije na klimu. Poručili su da Rusija uzrokuje humanitarnu, ali i ekološku katastrofu.

Teško granatiranje i kretanje trupa i tenkova zagadilo je zrak, vodu i zemlju, poručila je Svitlana Grynchuk, pomoćnica ukrajinskog ministra okoliša. Onečišćeno je i do nedavno plodno tlo, što iznosi 11,4 milijarde eura štete. “Ovo nije samo rat, ovo je državni terorizam i to je ekocid. Invazija je ubila divlje životinje, stvorila onečišćenje i izazvala društvenu nestabilnost. Teroristička država nastavlja slati projektile na naše elektrane. Naš okoliš je ugrožen zbog ovog terorističkog napada”, poručila je Grynchuk, prenosi Guardian.

Ekocid

Ukrajina procjenjuje da će ponovna izgradnje uništenih mjesta, gradova i industrije morati uključivati i 50 milijuna tona ugljičnog dioksida.
Okupljenima se video vezom obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji je kazao da ne može biti učinkovite klimatske politike bez mira.

No, optimističan je i vjeruje da će Ukrajina uskoro prijeći na obnovljive izvore energije. To bi, kako je rekao, moglo negativno utjecati na Rusiju, jer Putin više ne bi mogao koristiti plin kao točku pritiska protiv europskih saveznika Ukrajine. Tako bi izgubili  dominaciju zbog fosilnih goriva.

Ovo je stajalište podržao John Kerry, američki izaslanik za klimu, koji je kazao da su europski i američki čelnici uvjereni da će ukrajinska ofenziva ubrzati prijelaz na obnovljive izvore energije.  Jedna od vodećih ukrajinskih znanstvenica za klimu, Svitlana Krakovska, rekla je da se podignula svijest o tome da fosilna goriva nisu samo pomogla u financiranju Putinovog rata, nego da je oslanjanje na naftu i plin ostavilo zemlje na milost i nemilost rastućim cijenama energenata, ali i hrane.


.
Dodala je da joj je bilo teško napustiti Kijev u kojem često nema vode ni struje. “Teško je sada govoriti o zelenoj tranziciji kada se ljudi nemaju kako grijati, a dolazi zima. Samo ćemo dati sve od sebe da preživimo, ali svi moramo shvatiti našu ovisnost o fosilnim gorivima, moramo razmišljati o energetskoj neovisnosti, ne samo o Rusiji, nego o fosilnim gorivima. Najpouzdaniji izvor energije je sunce i trebamo ga koristiti“, poručila je Krakovska.

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.