sacha-verheij-5bwgW8_9OPs-unsplash

Croatia Airlines mijenja flotu: Najsuvremeniji avioni smanjit će štetne emisije i korištenje goriva

GREEN_300_listici_sredina

Potpisan je Ugovor

Do 2026. godine nacionalni avioprijevoznik Croata Airlines mijenja postojeće avione novom unificiranom flotom i prelazi na jedan tip zrakoplova na mlazni pogon, što će dovesti do znatnog smanjenja upotrebe naftnih derivata, ali i stvaranja štetnih emicija CO2.

S ciljem stvaranja još kvalitetnije i konkurentnije avioprijevozničke ponude Republike Hrvatske, a sukladno Post-Covid strategiji Croatia Airlinesa potvrđenoj u kolovozu prošle godine te nedavnim najavama, predstavnici hrvatskoga nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa i predstavnici Airbusa, vodeće kompanije u projektiranju, proizvodnji i isporuci zrakoplovnih proizvoda, usluga i rješenja kupcima diljem svijeta, potpisali su Ugovor o nabavi najsuvremenijih zrakoplova Airbus A220.

Temeljem ovog ugovora do 2026. godine svi postojeći avioni Croatia Airlinesa zamijenit će se novom unificiranom single – type flotom te će tvrtka u potpunosti prijeći na mlazni pogon aviona, osiguravajući tako znatno kvalitetnije i ugodnije letove svojim putnicima, ali i daleko ekonomičnije i održivije poslovanje. Potpisivanju Ugovora prisustvovali su Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, i Ville Arhippainen, Airbusov potpredsjednik prodaje za zapadnu i južnu Europu. Ovim Ugovorom, na obostrano zadovoljstvo te u ostvarenje maksimalne moguće koristi, nastavlja se dugogodišnja suradnja i partnerstvo između Croatia Airlinesa i Airbusa.

“Uzimajući u obzir zahtjeve naših putnika, kretanja na visoko konkurentnom hrvatskom i svjetskom zrakoplovnom tržištu, cijene goriva i emisije CO2, kao i ciljeve zelenih politika EU te ne manje važnu činjenicu “godine proizvodnje“ postojeće flote, odluka o zamjeni flote Croatia Airlinesa u ovom je trenutku imperativ te u potpunosti sukladna donesenoj Post-Covid strategiji. Raduje me što u novi razvojni ciklus poslovanja ulazimo s partnerom kojeg dobro poznajemo te koji nam je temeljem dugogodišnje suradnje doista ponudio uvjete koje smo u ovom trenutku u mogućnosti i prihvatiti. Koristeći prostore postojećih ugovora, obnova flote predstavlja nastavak naše suradnje s Airbusom, odnosno postojećeg ugovora kojim ćemo do 2026. godine u potpunosti zamijeniti stare zrakoplove Croatia Airlinesa novima. Novim i kvalitetnijim zrakoplovima u tržišnom segmentu od 100 do 150 sjedala osigurat ćemo bolji odaziv na konkretne potrebe naših putnika čime ćemo, uvjeren sam, osigurati još efikasniji poslovni model, zahvaljujući kojem ćemo otvoriti i dodatne prostore u našem poslovanju, osiguravajući našim putnicima ali i našim zaposlenima potrebne prednosti”, istaknuo je Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa.

Christian Scherer, glavni komercijalni direktor i voditelj međunarodnog poslovanja Airbusa također nije krio zadovoljstvo. “Jako nam je drago što je Croatia Airlines novi korisnik A220. A220 idealan je za hrvatske zrakoplovne potrebe zbog operativne fleksibilnosti i učinkovitosti, što će kompaniji pomoći u ostvarenju ambicija regionalne i međunarodne povezanosti te pružanja vrhunskih usluga u bilo kojem aspektu, bilo da je riječ o udobnosti putnika ili ekonomičnosti putovanja i popunjenosti letova”, istaknuo je.

Podsjetimo, zamjena flote za Croatia Airlines predstavlja dugogodišnji proces tranzicije cjelokupnog poslovanja pa je pred svim zaposlenicima nacionalnog avioprijevoznika razdoblje u kojem će biti potrebno prilagoditi sve poslovne procese novim zrakoplovima, a čime će se dodatno optimizirati poslovanje nacionalnog avioprijevoznika, osigurati kvalitetnija popunjenost putničke kabine, bolja iskoristivost posade, dok će Croatia Airlines postati još više ekološki prihvatljiv avioprijevoznik i značajno će smanjiti potrošnju goriva i emisiju CO2, koje, sukladno posljednjim događanjima na tržištu nafte i naftnih derivata, danas predstavljaju sve veću stavku u rashodima aviokompanija.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.