eugene-kuznetsov-755yAjvNEmA-unsplash

Glavni grad naših susjeda postaje jedan od najzelenijih u Europi

GREEN_300_listici_sredina

Ako mogu oni, možemo i mi. Ili?

Glavni grad Slovenije već dugi niz godina privlači brojne turiste iz cijelog svijeta. Posebno je omiljen biciklistima i ljubiteljima održivog načina života. U Ljubljani, naime, puno ulažu u zelenu tranziciju.

Ljubljana polako postaje jedan od najzelenijih gradova u Europi. Sada su proširili pješačku zonu i biciklističku infrastrukturu, a cijeli je prostor prilagođen i osobama s invaliditetom, dok je pristup automobilima ograničen. Iako su radovi još uvijek u tijeku, područje već sada poprima finalni izgled.

Riječ je o prostoru uz rijeku Ljubljanicu od Zmajskog mosta pa sve do Rozmanove ulice.

Danas ljubljanska pješačka zona obuhvaća više od deset hektara. Proces proširenja pješačke zone 2020. godine podržalo je više od 80 posto stanovništva.

Osim toga, posadili su šest novih stabala uz obalu rijeke, a uklonili tri lipe na Petkovškovom nasipu zbog oštećenja korijena. Kako su ranije izvijestili iz Grada Ljubljane, akcija sadnje drveća se nastavlja – planiraju posaditi ukupno dvadeset novih stabala.

Besplatna voda i novi spremnici za otpad 

“Temeljem izvršenog pregleda i nekoliko obilazaka terena te dobivenog mišljenja struke, u koordinaciji sa stručnim službama donijeli smo konačnu odluku o uklanjanju statički nestabilnih stabala“, stoji u priopćenju Grada Ljubljane. Istaknuli su pritom da je Odluka donesena uz suglasnost Zavoda Republike Slovenije za zaštitu prirode i Zavoda za zaštitu kulturne baštine, kao i temeljem mišljenja stručnjaka Botaničkog vrta i Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani te tvrtke Tisa d.o.o.

Na ovom dijelu Petkovškovog nasipa trenutačno raste deset stabala lipe (sedam starih i tri mlada), a planirana je sadnja 20 novih lipa, kako bi drvored u najkraćem roku postigao željeni estetski i ekološki učinak.

Planira se i postavljanje betonskih klupa, punktovi s besplatnom vodom za piće, podzemni spremnici za otpad, kao i zaštitne rešetke za drveće duž obale.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.