Image: 592943267, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

FOTO U srijedu dobro pogledajte kroz prozor: Na nebu će se pojaviti spektakularni plavi Mjesec

GREEN_300_listici_sredina

Prirodni fenomen

Šumski požari mogu izazvati isti učinak, prema londonskom Prirodoslovnom muzeju.

U srijedu će se na nebu pojaviti pun, blistavi plavi Mjesec. Riječ je o tzv. supermjesecu, a koji se pojavljuje kada Zemljin jedini prirodni satelit dosegne točku najbližu Zemlji u svojoj orbiti. Nalazi se tada na oko 360.000 kilometara od Zemlje, zbog čega će se učiniti oko sedam posto većim u odnosu na običan pun Mjesec.

Radi se o pojavi kada se u istom kalendarskom mjesecu pojave dva puna mjeseca.

Rijetka je to pojava na nebu, a događa se u prosjeku svake 2,7 godina, iako postoji mogućnost da do njega dođe i češće, iako se to ne može točno precizirati. Astronomi tvrde da je tomu tako zato što naš kalendar nije savršeno usklađen s lunarnim mjesecima.

Zašto ‘plavi’ Mjesec?

Sljedeći plavi supermjesec pojavit će se 2037. godine, prema NASA-i.

Godine 1883. smrtonosna vulkanska erupcija Krakataua ubila je 36 000 ljudi. Sumporni dioksid i pepeo ispunili su zrak, zbog čega je mjesec izgledao plavo jer su čestice blokirale crvenu svjetlost bez filtriranja drugih nijansi. Šumski požari mogu izazvati isti učinak, prema londonskom Prirodoslovnom muzeju.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.