japan naslovna

(VIDEO) Stanovnike uhvatila panika: Testiranja pokazala zašto je rijeka u japanskom gradu Ikoma bila fluorescentna

GREEN_300_listici_sredina

Zagađenje kemikalijama

Internetom se proširila snimka japanske rijeke Tatsuta, koja je iznenada poprimila fluorescentno zelenu boju. Nakon što su izbezumljeni građani prijavili ovu neobičnu pojavu, voda je testirana, a rezultati su bili iznenađujući.

Rijeka Tatsuta, koja prolazi kroz grad Ikoma na zapadu Japana, 5. je srpnja promijenila boju u fluorescentno zelenu, a prestravljeni građani prijavili su ovu pojavu nadležnim vlastima i zatražili testiranje.

Kako izvještava portal The Mainichi, promjena boje dogodila se nekoliko kilometara duž rijeke Tatsuta, a testiranja kvalitete vode nisu otkrila prisutnost otrovnih tvari te nije pronađena mrtva riba, ali iz mjera predostrožnosti iz Grada su zamolili stanovništvo da privremeno ne koriste vodu iz rijeke.

Nedugo nakon prijave građana o stanju rijeke, nadležne su službe u jednom od rukavaca pronašle tragove crvenog praha, potom je testiranjem potvrđeno da voda sadrži natrijev fluorescein, bojilo koje se koristi u kupkama i drugim proizvodima.

 

Prema Hidetoshiju Saitohu, profesoru na Tehničkom sveučilištu Nagaoka, natrijev fluorescein koristi se u solima za kupanje, markerima i drugim predmetima za svakodnevnu uporabu. Riječ je o crvenome prahu, koji porima fluorescentno zelenu boju kada se otopi u vodi. Umjetno je sintetiziran, kako navode japanski mediji, nije štetan za čovjeka niti za druge žive organizme.

Kako je natrijev fluorescein u slobodnoj prodaji i može se kupiti na internetu te za njegovo rukovanje nisu potrebne posebne kvalifikacije, profesor Saitoh je zabrinut da se ne nađu pojedinci koji bi mogli kopirati ovo ponašanje.

PHOTOS BY: Screenshot YouTube / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.