365737103_1172822483658362_5457094853110602821_n

FOTO Opasna otrovna riba ponovno viđena u Jadranu: ‘Invazija se nastavlja, budite oprezni’

GREEN_300_listici_sredina

Upozorili iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo

Nastavlja se invazija vatrenjače na Jadranu, objavili su iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Riječ je o invazivnoj indo-pacifičkoj vrsti poznatijoj kao riba lav ili riba paun. Posebno je štetna za lokalne ekosustave, prvenstveno zbog toga što se hrani autohtonim ribljim vrstama, ali i zbog brzog širenja na područjima Sredozemlja.

Jučer je ulovljena na Korčuli, blizu Račišća. U Institutu za oceanografiju i ribarstvo naglašavaju kako se ovoj ribi treba pristupiti s oprezom, a posebice u slučaju ulova tijekom ribolova. Sve bodlje na tijelu vatrenjače su otrovne, a u slučaju uboda javlja se izuzetno jaka bol.

Mogući su i ozbiljniji simptomi pa se u slučaju uboda preporučuje posjet liječniku.

‘Pojavljivat će se sve češće’

U Jadranu je prvi put otkrivena 2019. godine, a najsjeverniji nalaz zabilježen je kod Visa 2021. godine.

“S obzirom na dinamiku njenog širenja te trendove širenja ribljih vrsta povezanih sa zatopljenjem mora, za očekivati je da će se pojavljivati sve češće. Ove godine zabilježena je nekoliko puta na području južnog Jadrana, a jučer je ulovljena i na Korčuli, blizu Račišća. Zahvaljujemo ribolovcu Luki Srziću što nas je obavijestio o svom ulovu”, istaknuli su iz Instituta.

‘Ako ju vidite obavijestite nas’

Kako bi se smanjile negativne posljedice koje ova vrsta može uzrokovati, u Institutu preporučuju nekoliko mjera. Potrebno je voditi brigu o vlastitoj sigurnosti te oprezno rukovati s vatrenjačom ako dođe do slučajnog ili namjernog ulova.

“Ako primijetite vatrenjaču tijekom ronjenja ili je ulovite, molimo da nas obavijestite. Njeno prisustvo često se opaža u blizini podvodnih grebena i na manjim dubinama dostupnim podvodnim ribolovcima i rekreativnim roniocima. Vatrenjača je izvrsnog okusa te ju je moguće konzumirati”, objavili su iz Instituta.

PHOTOS BY: Facebook/ Institut za oceanografiju i ribarstvo, Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.