chris-curry-xXIAalGi4fI-unsplash

U lukama Ploče i Rijeka istražuju invazivne vrste: Mogu biti opasne

GREEN_300_listici_sredina

Potišću domaće vrste

Provodi se istraživanje u pločanskoj i riječkoj teretnoj luci, u sklopu kojega se određuju abiotički čimbenici, sastav planktonskih zajednica, prisutnost virusa i patogena.

Strane, potencijalno invazivne vrste, pojavile su se u hrvatskim lukama Ploče i Rijeka. O konačnim rezultatima, kako je rekla Ana Bratoš Cetinić iz Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku, još uvijek nije moguće govoriti jer analiza još uvijek traje. No, već sada je poznato da su nove vrste prisutne. Velik dio prometa odvija se morskim putem, a u balastnim vodama na brodovima često se prenose i razni morski organizmi, a te nove vrste mogu se održati u novim staništima, postati invazivne i potisnuti domaće zajednice.

Širenju invazivnih vrsta pogoduju klimatske promjene, pojačavaju negativne učinke jer pridonose lakšoj i bržoj uspostavi populacija i širenju unesenih vrsta. To trenutno analizira Odjel za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku. Riječ je o interdisciplinarnom istraživanju u pločanskoj i riječkoj teretnoj luci, u sklopu kojega se određuju abiotički čimbenici, sastav planktonskih zajednica, prisutnost virusa i patogena. Osim toga, provode modeliranje morskih struja u lukama na osnovi provedenih mjerenja na terenu.

Invazivnost unesenih vrsta vjerojatnija je u degradiranim staništima i u zatvorenim morima, kakvo je Jadransko more. Posebno je ugroženo Sredozemno more zbog raspona temperatura, degradiranih staništa, akvakulture, gustoga pomorskog prometa te gusto naseljenih obala. Kao rješenje ovog problema, kako invazivne vrste ne bi potisnule domaće, predlaže se ispuštanje balastnih voda s brodova na mjestima na kojima se opasnost od širenja štetnih vrsta može svesti na minimum.

Iz riječkog zavoda za javno zdravstvo istaknuli su da je ovaj projekt važan za zaštitu kvarnerskoga i jadranskog ekosustava. Arijana Cenov iz Odsjeka za mikrobiologiju rekla je da je svaki sudionik projekta odrađivao svoj dio zadataka te da su u riječkom Zavodu obavljene sve mikrobiološke analize uzoraka iz Rijeke i Ploča, prenosi Index. Podaci se obrađuju, a svi će rezultati biti objavljeni. Projekt će rezultirati dokumentom “Sustav kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta”, koji će činiti Protokol za monitoring biotičkih čimbenika u lukama.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.