jiangxulei1990-eIzzzwtkBjU-unsplash

Finski znanstvenici razvili alternativu bjelanjaka na bazi gljiva

GREEN_300_listici_sredina

Blagodat svijeta gljiva

Ako preferirate veganske proizvode i tražite zamjenu za jaja, novi prašak finskih istraživača za bjelanjak napravljen od gljiva mogao bi vas interesirati.

Dok se inovatori i znanstvenici utrkuju u razvoju alternativa za jaja dobivena od peradi, istraživački tim u Finskoj stvorio je novu alternativu bjelanjaka napravljenu od gljiva, prvu u svijetu takvog tipa. Riječ je o bjelanjku u prahu koji bi uskoro mogao postati hit na policama trgovina jer se radi o zamjeni za jaja na bazi gljiva bez negativnog utjecaja na planet Zemlju. Istraživačka grupa Future Sustainable Food Systems, sa sjedištem na Sveučilištu u Helsinkiju, udružila je snage s finskim VTT Centrom za tehnička istraživanja te su došli do zaključka da je gljiva naziva Trichoderma reesei prikladan soj gljiva za razvoj, što je rezultiralo novom zamjenom za bjelanjak u prahu.

Istraživači tvrde da je pogodan za industrijsku proizvodnju. Prašak je eliminirao rizik od kontaminacije salmonelom i izloženosti antibioticima. “VTT je uspio proizvesti ovalbumin uz pomoć filamentozne askomicetne gljive Trichoderma reesei”, rekla je za tamošnje medije dr. Emilia Nordlund iz VTT centra za tehnička istraživanja. “Gen koji nosi nacrte za ovalbumin modernim biotehnološkim alatima ubacuje se u gljivicu koja zatim proizvodi i luči isti protein koji proizvode kokoši. Protein ovalbumina se zatim odvaja od stanica, koncentrira i suši kako bi se stvorio konačni funkcionalni proizvod”, dodaje. “Tr-OVA”, kako je ovaj prašak nazvan, može se koristiti za stvaranje pjene te nudi potencijal za profesionalne pekarske i mliječne sektore. Istraživački tim se nada da će njihov proizvod djelovati kao izravna zamjena za konvencionalne bjelanjke u gotovo svim primjenama. Novi oblik jaja trenutno je u pilot fazi, a uskoro bi se mogao naći na policama specijaliziranih dućana. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.