jeff-siepman-mu1rkKjOGJ4-unsplash

Ne bacajte koru od banane, od nje napravite vegansku “slaninu”!

GREEN_300_listici_sredina

Trendy recept na društvenim mrežama

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Donosimo ideju kako iskoristiti koru od banane i napraviti vegansku slaninu, a usput smanjiti i otpad.

Ako razmišljate o tome da prijeđete na vegetarijanstvo, ali vam je teško prestati jesti meso, znajte da postoji sve više zamjena za meso od kojih neke imaju skoro pa jednak okus (kao na primjer Beyond burgeri). Vrlo često te zamjene možete i sami napraviti kod kuće, a jedna od najlakših je slanina.
Vegansku slaninu su mnogi probali napraviti na različite načine koristeći gljive, patliđane, tikvice, tofu i svašta drugo, a ovdje vam donosimo jedan primjer kako je napraviti od kore banane. Možda ćete ju trebati nekoliko puta napraviti da biste dobili okus koji vama odgovara, ali smo sigurni da će vam se svidjeti.

Slanina od kore banane ima teksturu sličnoj tradicionalnoj slanini. Ona je hrskava, pomalo masna i “chewy” (žvakaće teksture). Okus je dimljen, slan, malo sladak i ima suptilnu notu okusa banane koja je zapravo vrlo ukusna. Ova slanina ide odlično uz veganska pečena jaja, kajganu od tofua, na sendviču, nasjeckana i servirana uz salatu ili kao dodatak jelu od tjestenine.

Recept za vegansku slaninu od banane

Najvažniji korak je korištenje vrlo zrelih banana. Ako koristite zelene banane, slanina neće imati dobar okus, a što je banana zrelija, to je bolji okus pa obavezno birajte banane koje su žute s puno smeđih mrlja.

Sastojci

  • 2 vrlo zrele kore banane
  • 3 žlice sojinog umaka
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • ½ žličice dimljene paprike
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • 1 žlica ulja za pečenje (ili više ako je potrebno)

Upute

Započnite pripremu tako da uklonite koru s banane i narežite na otprilike 4 trake po banani. Žlicom lagano sastružite bijeli unutarnji dio kore banane ostavljajući samo koru. Zatim napravite marinadu tako da pomiješate sojin umak, javorov sirup, dimljenu papriku i češnjak u prahu u posudu gdje će se kasnije marinirati kore od banane. Dodajte kore i pustite da se mariniraju minimalno 10 minuta, ali može i nekoliko sati. Na kraju će vam vrlo vjerojatno ostati marinade pa slobodno napravite još slanine ili marinadu sačuvajte nekoliko dana u posudi u hladnjaku kako biste je kasnije upotrijebili.

Kad ste spremni za pečenje slanine, zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri. Kad je tava vruća dodajte kore i pržite par minuta sa svake strane dok kora ne porumeni i malo se napuhne. Može se malo zadimiti jer će šećeri izgorjeti pa svakako uključite ventilator nape ili otvorite prozor. Izvadite iz posude i ocijedite na papirnatom ručniku. Trebale bi postati hrskavije kako se ohlade.

Napomena

Idealno bi bilo da odaberete organske banane te kore dobro operete prije pravljenja slanine. Sojin umak će možda nekome biti preslan, pa ako želite, radije odaberite sojin umak s niskim udjelom natrija ili smanjite sojin umak po ukusu i dodajte vode ako je potrebno.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.