damir-omerovic-UMaGtammiSI-unsplash

Fascinantno otkriće znanstevnika: Gljive ‘razgovaraju’ nakon kiše

GREEN_300_listici_sredina

I to na neobičan način

Znanstvenici su u ovom novom istraživanju pričvrstili elektrode na skupinu od šest Laccaria bicolor gljiva koje su rasle na rubu šumske staze.

Neke gljive nakon kiše komuniciraju uz pomoć podzemnih električnih signala. Fascinantno je to otkriće japanskih znanstvenika koji su promatrali male smećkaste gljive koje rastu u mješovitoj šumi znanstvenog centra Kawatabi Field Sveučilišta Tohoku u Japanu. Riječ je o takozvanim dvobojnim gljivicama (Laccaria bicolor) koje su, baš kao i ptice i kukci, nakon kiše proizvodile određene zvukove, a koje većinom žive u simbiozi s nekim biljkama, poput borova i hrastova.

Kako prenosi Science Alert, gljive drveću omogućuju veću opskrbu vodom i hranjivim tvarima, a zauzvrat uzimaju ugljikohidrate. Prijašnje studije pokazale su da se stabla pomoću L. bicolora mogu neizravno hraniti životinjama. Sve upućuje na to da dvojac namami kukce, ubije ih toksinom, a zatim gljive s drvećem podijele životinjski dušik.

Brojni stručnjaci smatraju da putem kemijskih signala koji kolaju niz korijenje drveća i mikoriznih gljiva mogu komunicirati cijele šume, dok drugi navode da su neki popularni prikazi ovog fenomena pretjerani.

Odgovor na promjene u okolišu

Naime, prijašnje studije pokazale su da gljive proizvode varijacije u električnim potencijalima kao odgovor na promjene u svom okolišu, s naznakama da bi ti signali mogli predstavljati određeni oblik komunikacije.

Primjerice, znanstvenici su 2022. kod nekih gljiva pronašli obrasce električne aktivnosti koje bi se moglo usporediti sa strukturom ljudskog govora. U istraživanju su identificirali do 50 različitih “riječi” ili skupina skokova električne aktivnosti koje stvaraju gljive.

Znanstvenici su u ovom novom istraživanju pričvrstili elektrode na skupinu od šest Laccaria bicolor gljiva koje su rasle na rubu šumske staze.

Pratili su električni potencijal gljiva, mjeren u milivoltima (mV), oko dva dana krajem rujna i početkom listopada 2021. Gljive su prvotno prebivale u sunčanom i suhom okruženju, sve dok se 1. listopada nije pojavio tajfun i donio 32 milimetra kiše. Sat do dva nakon padalina, gljive su počele pokazivati nove znakove aktivnosti.

PHOTOS BY: Sveučilište Tohoku, Ilustracije - Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.