damir-omerovic-UMaGtammiSI-unsplash

Znanstvenici napravili čip od gljive: ‘Ovo će biti zamjena za plastiku’

GREEN_300_listici_sredina

Koristi se u električnim krugovima

Znanstvenici iz Austrije otkrili su način da se dio posebne vrste gljive može koristiti kao zamjena za čipove u elektronici. Odlična je to alternativa za baze koje su se do sada koristile.

Posebna vrsta gljive uskoro bi mogla zamijeniti plastiku u izradi čipova u elektronici. Naime, znanstvenici s austrijskog Sveučilišta Johannes Kepler otkrili su da kožica gljive Ganoderme lucidum može poslužiti kao zamjena za bazu koja hladi i izolira vodljive metale, a koriste se u električnim krugovima.

Ta je baza inače od nerazgradive plastike koja se nakon upotrebe baca te je na taj način štetna za okoliš. Gljiva bi tako mogla postati biorazgradiva alternativa vrsti plastike koja se koristi u računalnim čipovima i baterijama.

“Do otkrića smo u nekoj mjeri došli pukom slučajnošću“, rekao je za CNN fizičar Martin Kaltenbrunner sa Sveučilišta Johannes Kepler. Najprije su skinuli posebnu kožicu s gljive i osušili ju, a potom otkrili da u električnim krugovima može podnijeti temperature veće od 200 stupnjeva Celzijusa.

Dodao je da su znanstvenici primijetili kako ova vrsta gljive ima kompaktnu zaštitnu kožu sačinjenu od micelija, a inače raste na trulom drveću diljem Europe i istočne Azije. Micelij štiti drvo, sprječavajući prodor gljivica ili bakterija, objasnio je Kaltenbrunner.

Činjenica da ova gljiva raste posvuda, lako je dostupna i ne zahtijeva skupu obradu, dodatan je plus. Rad je trenutačno tek eksperimentalan i samim time je daleko od masovne proizvodnje, no znanstvenici smatraju da bi biorazgradiva koža mogla biti održiv alternativni materijal za upotrebu u elektronici koja ne zahtijeva dugotrajne električne krugove.

PHOTOS BY: Institut za eksperimentalnu fiziku Austrija, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.