pexels-gary-barnes-6231810

Fantastično otkriće: Biljke osjete dodir i šalju različite signale

GREEN_300_listici_sredina

Potvrdilo novo istraživanje

U nizu eksperimenata, pojedinačne biljne stanice reagirale su na dodir, što je vidljivo na senzorima za kalcij koji su znanstvenici postavili. No, iako je ranije bilo poznato da biljke reagiraju na dodir, ova studija pokazuje da biljne stanice šalju različite signale kada dodir započne i završi.

Biljke registriraju početak i kraj svakog dodira, šaljući pritom spore valove kalcijevih signala svojim stanicama. Riječ je o otkriću istraživačkog tima Državnog sveučilišta Washington (WSU), koji je proveo čak 84 pokusa na 12 različitih vrsta biljaka koje su bile posebno uzgojene sa senzorima za kalcij.

Nakon što su komadiće odabranih biljaka stavili pod mikroskop, lagano su dodirnuli pojedinačne biljne stanice mikrokonzolom, zapravo malenom staklenom šipkom veličine dlake. Utvrdili su brojne složene reakcije ovisno o snazi i trajanju dodira, ali razlika između dodira i njegovog uklanjanja bila je jasna.

‘Kao da odahnu’ 

Naime, unutar 30 sekundi od primijenjenog dodira stanice, istraživači su vidjeli spore valove iona kalcija, koji se nazivaju citosolni kalcij, kako putuju iz te stanice kroz susjedne biljne stanice, u trajanju od tri do pet minuta.

Uklanjanje dodira pokazalo je gotovo trenutačni niz bržih valova koji su se raspršili unutar minute. Autori vjeruju da su ti valovi vjerojatno posljedica promjene tlaka unutar stanice.

“Prilično je iznenađujuće koliko su osjetljive biljne stanice i koliko mogu razlikovati kada ih nešto dodiruje. One osjećaju pritisak, a kada se on oslobodi, kao da ‘odahnu’”, objasnio je Michael Knoblauch, profesor bioloških znanosti WSU-a i autor studije u časopisu Nature Plants.

Prostor za daljnja istraživanja

Kako stoji na službenim stranicama Sveučilišta, prethodna istraživanja pokazala su da, kada primjerice gusjenica zagrize list biljke, to kod nje izaziva obrambene reakcije, kao što je oslobađanje kemikalija, koje lišće čine manje ukusnim ili čak otrovnim za štetočine.

U nizu eksperimenata, pojedinačne biljne stanice reagirale su na dodir, što je vidljivo na senzorima za kalcij koji su znanstvenici postavili. No, iako je ranije bilo poznato da biljke reagiraju na dodir, ova studija pokazuje da biljne stanice šalju različite signale kada dodir započne i završi.

“Iznenađujuće je da biljke to mogu činiti na sasvim drugačiji način od životinja, bez živčanih stanica i na stvarno dobroj razini”, dodao je Knoblauch.

Trenutna studija uspjela je razlikovati valove kalcija između dodira i puštanja, ali kako točno geni biljke reagiraju na te signale, odnosno što je biljka sposobna pokrenuti kao odgovor na dodir, ostaje tek za proučiti.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.