pexels-dominika-roseclay-2008269

Ako tražite odgovarajuću biljku za kupaonicu, obratite pozornost na ovih 8 vrsta!

GREEN_300_listici_sredina

Preživljavaju i vlagu i nedostatak prirodne svjetlosti

Kuća vam je prepuna biljaka, ali kupaonica je mjesto gdje se još niste osudili uzgajati svoje zelene ljubimce? Ovih osam biljaka svakako su dobar odabir za vlažnu i ponekad mračnu prostoriju u domu.

Najljepši i najvrijedniji ukras u našim domovima svakako su biljke. Bilo da ih rasporedite po dnevnoj sobi, blagavaonici, kuhinji ili pak spavaćoj sobi, ako pravilno brinete o njima i ako im odgovaraju uvjeti, podarit ce vam mnoge blagodati oku i zdravlju ugodne.

Možda niste o tome razmišljali, ali mnoge biljke uspješno rastu i u kupaonici koja nužno ne mora imati prozore. Nekad je dovoljna samo vlaga koja će im pomoći da prežive. Mi vam donosimo popis biljaka koje odlično preživljavaju u “kupaonskim uvjetima”.

Zamija

Budući da može rasti u različitim uvjetima i pod nesavršenom njegom, mnogi ju nazivaju i vječnom biljkom. Potrebno joj je malo vode i slabo do srednje svjetlo, a u prirodno osvijetljenoj kupaonici može napredovati gotovo neovisno o ljudskoj pažnji.

Falenopsis

Najbolje raste u vlažnom okruženju, što je čini savršenom biljkom za kupaonicu, posebno ako živite u sušnom podneblju. Dok mnoge orhideje imaju reputaciju izbirljivih, falenopsis se smatra najboljom orhidejom za uzgoj u domu, jer lako raste i može često cvjetati. Ove biljke vole puno svjetla i najbolje ih je smjestiti blizu svijetlog prozora ako je to moguće u vašoj kupaonici.

Zeleni ljiljan

Može podnijeti mnogo toga, što je čini izvrsnim izborom kao kupaonska biljka za nove vlasnike biljaka. Ova prostrana biljka voli vlagu i može uspijevati čak iu slabo osvijetljenim uvjetima. Također se lako razmnožava, budući da uzgaja “paukove”, koji se lako mogu podijeliti i ponovno saditi.

Svekrvin jezik

Još je jedna biljka koja se lako uzgaja i može podnijeti vlagu i slabo svjetlo i ne treba joj puno pažnje. Biljka je sukulent koji vodu skladišti u svojim debelim listovima. Iako može proizvesti male, bijele cvjetove, oni se rijetko pojavljuju, čak i ako se uzgajaju u odgovarajućim uvjetima.

Sretni bambus

Sretni bambus je biljka koja voli vodu i cijenjena je zbog svoje minimalističke estetike i osebujnih stabljika koje se mogu razviti u spirale ili rešetke dok rastu. Može se uzgajati u vodi bez zemlje, ali svaki tjedan potrebno je promijeniti vodu u kojoj se nalazi.

Obrubljeni zmajevac

Često se naziva neuništivom sobnom biljkom koja može preživjeti i najnepažljivije vlasnike. Iako je prilično otporna na sušu, može podnijeti i visoku vlažnost i jedna je od najvećih sobnih biljaka koje će rado živjeti u kupaonici.

Kovrčava paprat

One žude za vlažnim okruženjima i mogu biti posađene u visećim košarama bilo gdje u kupaonici kako bi transformirali prostor. Budući da vole vlažnu zemlju, možete ih čak objesiti pod tušem, sve dok su u posudi koja ima dobru drenažu.

Spatifilum

Cvjetna zimzelena biljka koju je lakše njegovati nego što sugeriraju njeni nježni cvjetovi. Ovaj domorodac iz Srednje Amerike osjeća se kao kod kuće u toploj, tropskoj klimi, što čini kupaonicu s parom prirodnim zamjenskim staništem. 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.