charlie-harutaka-HAg7oXbD0Us-unsplash

Evo što od biljaka u srpnju možete brati i osušiti za ukusne i zdrave čajeve

GREEN_300_listici_sredina

Čajevi koji liječe

Livade i šume u punom su cvatu. Iskoristite te blagodati i pripremite se za zimu u vidu sušenja biljaka za čajeve. Što u srpnju možete brati, otkrivamo u nastavku.

Ako volite boraviti u prirodi i k tome obožavate ispijati čajeve u bilo koje doba godine, onda je kraj lipnja i nadolazeći srpanj definitivno idealno vrijeme za to. Ako još niste upoznati s time što sve u ovom periodu možete brati, a kasnije i sušiti, donosimo vam popis.

biljaka

Lipa

Vjerojatno ste prolazeći gradom ili šumom posljednjih dana osjetili predivni miris lipe. Cvjetovi lipe odlični su za smirenje, a u narodnoj medicini stoljećima je poznata i kao lijek za prehladu i gripu.

Matičnjak

Branje, odnosno košenje matičnjaka može se obaviti barem dva puta godišnje. Bere se tijekom suhog vremena, i to prije cvjetanja biljaka.

Majčina dušica

Čaj koji nas definitivno vraća u djetinjstvo. Majčina dušica cvjeta do sredine rujna, a može se brati sve do prvih jesenskih mrazeva.

Menta

Bere neposredno prije cvatnje ili tijekom cvatnje kada se bere cijela biljka zajedno s cvatom. List se bere mlad, ali kada je potpuno razvijen, neposredno prije cvjetanja ili tijekom cvjetanja biljke.

Kamilica

Čaj od kamilice nadaleko je poznat kao čaj koji smiruje, ali i liječi probavne tegobe. Iako se najčešće bere u svibnju, njezine ćete cvjetove ponekad pronaći i u ljeto. Uberite ju, osušite i uživajte u njezinim blagodatima.

Kopriva

Branje koprive se ne preporučuje rano ujutro dok je biljka vlažna od rose niti navečer kada je koncentracija ljekovitih tvari najmanja. U branje treba ponijeti dobre škare, a ako se odlučite i na branje korijena, trebat će vam lopatica. Kopriva raste u mekom tlu tako da ju lako možemo iščupati i rukama.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.