Pretvorite suho cvijeće u dugotrajan, efektan i mirisan ukras za vaš dom

GREEN_300_listici_sredina

Cvijeće oko kojeg se ne trebate brinuti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ako volite imati cvijeće u kući, ali ga ne volite bacati kada uvene, imamo prijedloge kako da uživati u njemu što dulje.

Bilo da ste dobili prekrasan buket od drage osobe ili imate vrt iz kojeg rado berete cvijeće za dom, najgori trenutak je kada uvene i morate ga baciti. No prije nego što bacite svoje naizgled ocvalo cvijeće, pogledajte može li se ipak spasiti i preraditi u nešto jednako lijepo.
Najbolji način da očuvate cvijeće je njegovim sušenjem. Kod sušenja cvijeća je bitno da birate biljke koje se nisu u potpunosti rascvale jer će tako najbolje zadržati boju. Najbolji izbor za sušenje su trajno cvijeće, ljetne trave i hortenzije, zatim ruže i lavanda koje je najbolje sušiti na zraku dok tulipane i krizanteme možete sušiti i u mikrovalnoj pećnici. Ljiljane i njemu slične vrste je najbolje očuvati prešanjem. Još neke biljke koje su dobre za sušenje su lagurus, buhač, celosia, kartamus, ammobium krilima, kraspediya, gelihrizum i katananhe. Ovo cvijeće može odlično zadržati oblik i boju nakon sušenja.

Kako osušiti cvijeće?

Postoji nekoliko različitih načina na koje možete osušiti svoje cvijeće, a to su prešanje, sušenje na zraku ili u pećnici. Ako želite sušiti cvijeće na zraku onda buket cvijeća zavežite koncem oko stabljika, i objesiti ih naopako da se suše. Ostavite ih da se osuše na suhom i tamnom mjestu nekoliko dana. Prešanje cvijeća je vrlo jednostavna metoda za koju vam treba samo dva masna papira i teža knjiga. Između dva lista, stavite cvijet, a zatim sve to skupa stavite između stranice neke teške knjige. Knjigu zatvorite i pričekajte 10-ak dana kako bi sva vlaga iz cvijeta izašla. Prešanje je gotovo kada vlaga ispari i cvijet poprimi teksturu papira. Ovaj način nije idealan za veliko cvijeće ili cvijeće slične teksture kao što je ruža. Jedan od najjednostavnijih načina za sušenje cvijeća je taj da stabljike cvijeća ostavite u posudi s par centimetara vode. Nakon što će sva voda ispari cvijeće postati suho, ali će i dalje imati izgled uspravnog i živahnog cvijeća. Za ovaj način najbolje je izabrati hortenzije.

Što možete učiniti sa sušenim cvijećem?

Postoji mnogo zabavnih načina da iskoristite svoje osušeno cvijeće. Mogu se koristiti kao ukras za dom, za izradu darova ili fora dekoracija, a ovdje vam donosimo nekoliko prijedloga.

Potpourri

Ovo je jako lijepa dekoracija za dom koju je lako za napraviti, a divno i miriše. Uzmite svoje osušene latice i stavite ih u zdjelu. U mješavinu možete dodati i razne druge prirodne dodatke kao što su češeri ili štapići cimeta. Za kraj, dodajte nekoliko kapi svog omiljenog eteričnog ulja kojeg po potrebi možete nanositi i nekoliko puta.

Cvjetne svijeće

Osušeno cvijeće možete iskoristiti i prilikom izrade svoje svijeće koja će s ovim dodatkom izgledati izuzetno efektno. Možete koristiti rastopljeni vosak od ostataka drugih svijeća, zatim na rub kalupa zalijepite cvijeće prije nego što ulijete ostatak voska. Cvijeće možete i zalijepiti na vanjsku stranu svijeće nakon što je napravljena.

Cvjetne vrećice za kupku

Ako volite uživati u dobroj kupki, možete iskoristiti osušene latice cvijeća za izradu mješavine za kupku. Ovdje se dobro uklapaju latice ruže ili sušena lavanda, koje trebate pomiješati u zdjelici s malo Epsom soli i nekoliko kapi eteričnih ulja. Zatim stavite smjesu u male vrećice od muslina ili gaze kako biste napravili vrećicu za kupku. Objesite ovu vrećicu preko slavine za toplu vodu i pustite da vruća voda teče kroz vrećicu sljedeći put kada ćete se namakati u kadi. Imat ćete kupku ispunjenu cvjetnim aromama.

Kao ukras

Cvjetovi prešani u knjigama su idealni za ukrašavanje čestitki ili darova koje ste sami napravili. Također ih možete koristiti za ukrašavanje stranica vašeg dnevnika notesa, ili ih koristiti u raznim drugim projektima ukrašavanja. Možete ih složiti između stakla okvira i napraviti jedinstvenu sliku za zid.

Buket koji traje

Uzmite vaše cijelo suho cvijeće i složite ih u bukete po kući. Izgledat će fora ako ih objesite da vise ili u vazi.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.