Europa dobiva prvu tvornicu za recikliranje baterija iz električnih automobila

GREEN_300_listici_sredina

Uloženo je 25 milijuna eura

Europsko tržište električnih automobila doživjelo je procvat pa je tako Europa po prvi put na tom tržištu pretekla Kinu. Međutim, često se vode diskusije o baterijama koje idu u te automobile, njihovom recikliranju i utjecaju na okoliš. Tvornica u Poljskoj nudi rješenje za recikliranje baterija iz električnih automobila, a nadamo se da će biti jedna od mnogih i u drugim zemljama.

Električni automobili sve su češći odabir mnogih vozača kako svijeta, tako i Europe. Mnogi taksi servisi europskih gradova sve se više okreću ka električnim vozilima, a ujedno se i nude brojne pogodnosti za one koji odaberu takvu vrstu pogona automobila. Zbog visoke cijene koju i dalje drže, u Hrvatskoj kupnja auta na bateriju nešto je manja, no sve je više zainteresiranih oko takve vrste prometovanja s obzirom na to da se na taj način vodi briga o okolišu i emisijama ugljika.

Iako mnogi tvrde kako ni električni limeni ljubimci nisu najidealniji odabir za planetu zbog činjenice da se baterija koja ih pokreće izrađuje od tvari koje nipošto nisu net zero CO2, vijest da se u Poljskoj otvara prva tvornica takvog tipa u Europskoj uniji za recikliranje baterija iz električnih automobila možda će malo umiriti skeptike. Naime, uz pomoć zajma Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu do 25 milijuna eura, Poljska će početi s reciklažom baterija iz električnih vozila i ostalog otpada koji sadrži metale. Dio je to šireg financijskog programa za gradnju ovog svojevrsnog pionirskog pogona koji će biti među prvima u svijetu i koji će među ostalim obrađivati istrošene litij-ionske baterije električnih vozila.


– Ovo je izvanredan primjer kako tehnologija i napredak idu ruku pod ruku sa zelenim gospodarstvom. Europska banka za obnovu i razvoj aktivno podržava ambicioznu agendu Poljske da postane gospodarstvo s niskim udjelom ugljika i već je financirala nekoliko projekata u području elektromobilnosti s domaćim i stranim ulagačima. – izjavio je Frederic Lucenet direktor Europske banke za obnovu i razvoj za proizvodnju i usluge. Zahvaljujući ovom projektu, smanjit će se emisije stakleničkih plinova i održati kružno gospodarstvo u elektromobilnosti.

I predsjednik poljske tvrtke Elemental Holding S.A. koja se bavi sakupljanjem i recikliranjem metala Michal Zygmunt izrazio je svoje zadovoljstvo kako će upravo njihova tvrtka u Poljskoj imati priliku biti dio pogodnog zelenog gospodarstva.
– Projekt odražava strategiju Elemental Holdinga usredotočenu na oporabu i pročišćavanje kritičnih sirovina, uz primjenu tehnologije i inovacija s niskim udjelom ugljičnog otiska – dodao je Zygmunt.
Ovo nije prvi projekt Europske banke za obnovu i razvoj u Poljskoj koji je usredotočen na zeleno gospodarstvo. Naime, do danas je EBRD uložila 10,8 milijardi eura u 456 projekata u Poljskoj. Banka je vodeći investitor u sektoru obnovljivih izvora energije, a prethodno je također sufinancirala dva ulaganja u baterije za električna vozila u toj zemlji.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.