326067563_1516204285526695_1595640937179488689_n

Eugenu iz Posedarja u siječnju rodile smokve: ‘Bojim se da će se događati češće, priroda se prerano budi’

GREEN_300_listici_sredina

Cvjetaju i masline i jorgovani, a pojavili su se i prvi jaglaci

Iznadprosječno visoke temperature za ovo doba godine preuranjeno su probudile prirodu. To bi moglo izrazito negativno utjecati na poljoprivrednike, koji sada strahuju od hladnog prodora u ožujku i travnju. To bi moglo uništiti njihov urod.

Umjesto u svibnju, Eugenove su smokve rodile u siječnju. Rezultat je to, kako sam tvrdi, klimatskih promjena i neuobičajeno toplog vremena.
“Ovo je jedan slučaj, ja zahvaljujem Bogu na tome, jer inače bi govorili o pojavi, a to bi bila katastrofa za nas. Desetak ih ima i sve su rodile već sad”, rekao je Eugen Novaković, poznati smokvar iz Posedarja.

Kako nam je objasnio, kod njega su rodile smokve koje su uvezene iz Italije, dok one autohtone vrste još uvijek nisu. One, nada se Eugen, čekaju svibanj,
Agronomi ovu pojavu opisuju kao normalu s obzirom na to da je siječanj bio iznadprosječno topao. Problem je što će ti plodovi opasti zbog smrzavanja. Ipak, Eugen ne strahuje da neće biti roda i kasnije tijekom godine.

“Ovo je druga godina da nam se ovo događa. Prošle godine nisam to toliko isticao, a sada smo odlučili objaviti fotografiju da ljudi vide što se sve događa s našom klimom i kako se priroda mijenja”, kaže.

‘Priroda se prerano probudila’ 

Meteorologinja Tea Blažević rekla je da ovo nije jedini slučaj preuranjenog roda. U Dalmaciji su ponegdje cvjetale masline i jorgovani, a pojavile su se i prve šparoge.

“To je sve posljedica toga da smo imali većinski iznadprosječno toplu zimu s hladnim prodorima. No, sada smo opet ušli u neobično toplo doba i priroda se prerano probudila. Sada joj opet pogoduju temperature koje su danas u Dalmaciji i preko 17 stupnjeva Celzijevih”, kazala nam je meteorologinja Tea Blažević.

Najopasnije bi bilo, dodala je Tea, kada bi se hladni prodor dogodio u ožujku i travnju. Tada bi smokve gospodina Eugena mogle stradati.
Ipak, važno je istaknuti da se ni u ovom slučaju ne može govoriti da su uzrok klimatske promjene. Za to je, naime, potrebno napraviti iscrpne analize.

“Ne možemo to odmah pripisati klimatskim promjenama, ali činjenica je da se u neobično toplom ambijentu kulture prerano bude, a vegetacije se pokrene ranije nego što priliči. Cijelu smo zimu imali temperature iznad prosjeka. Sada je bio period ispod prosjeka, ali ako pogledamo sve zajedno, to je neobično visoko, posebno za područje Dalmacije”, objasnila je Blažević.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.