etna (1)

Erumpirao vulkan Etna na Siciliji: Od 2001. godine vulkanska je aktivnost učestalija

GREEN_300_listici_sredina

Visok je 3000 metara

U nedjelju, 13. kolovoza, erumpirao je najveći vulkan u Europi, Etna na Siciliji. U ponedjeljak ukinuti su svi letovi iz obližnje zračne luke u Cataniji.

Etna, najviši vulkan u Europi, eruptirao je 13. kolovoza u večernjim satima, a ponedjeljak su otkazani svi letovi iz zračne luke u Cataniji.

Etna na otoku Siciliji jedan je od najaktivnijih vulkana na svijetu, a s visinom od 3300 metara, ujedno je najviši vulkan u Europi.

Etna eruptira prosječno jednom godišnje

Vulkan nije uspavan. Do 2001. godine Etna je prosječno erumpirala svake dvije godine, ali ta se učestalost povećala. Međutim, erupcije koje se događaju relativno su bezopasne. Posljednja velika erupcija dogodila se 1992. godine.

Etna je najviši vilkan u Europi

Planina Etna pokriva površinu od 1,190 km² i više je nego dvostruko veća od sljedećeg najvišeg vulkana u Italiji, Vezuva. Zbog veličine vulkana, procjenjuje se da gotovo četvrtina stanovništva Sicilije živi na padinama Etne, a to je i popularno turističko odredište.

Ime Etna znači “Ja gorim”

Dolazi od grčke riječi “Aitne”, ime Etna može se prevesti kao “Ja gorim”. U grčkoj mitologiji, Aitna, kći Ouranosa (Nebo) i Ge (Zemlja), bila je božica vulkana. Osim toga, vjeruje se da je Zeus zakopao stoglavo čudovište po imenu Tifon ispod Etne, a njegova ljutnja uzrokuje erupcije.

Jedan mit kazuje da je mitski bog vatre Vulkan koristio podnožje planine za kovanje metala, a smatrali su ga i bogom umjetnosti, oružja, željeza i oklopa. Vulkan oženio Veneru, božicu ljubavi i ljepote.

Tlo oko vulkana je vrlo plodno

Zahvaljujući erupcijama, žemlja oko Etne je vrlo plodna i savršena za uzgoj voća i povrća.

Najveća erupcija ubila je 20.000  ljudi

8. ožujka 1669. godine Etna je počela podrhtavati. Unatoč tome, stanovnici Sicilije ostali su mirni, ignorirajući znakove nadolazeće erupcije. No zbog otrovnih plinova koji su izlazili iz vulkana u sljedeć aje tri dana umrlo 3.000 ljudi. Ubrzo potom počela je izlaziti i lava a tada je poginulo oko 17 000 građana Catanije.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.