solarna oluja nasl

NASA zabilježila aktivnosti na Suncu: Najveći broj Sunčevih pjega unatrag dva desetljeća

GREEN_300_listici_sredina

Promjene u svemiru

Solarni izboji djelomično se mogu pripisati Sunčevu magnetskom polju, koje dovršava "solarni ciklus" otprilike svakih 11 godna. Trenutno smo u 25. solarnom ciklusu, koji se pokazao iznimno intenzivnim.

Nedavni porast solarnih aktivnosti postao je tema rasprava među astronomima i znanstvenicima, a najnovija manifestacija je X-klasni solarni izboj koji je u ponedjeljak, 7. kolovoza, pogodio Zemlju.

Navodno, kako se piše po američkim medijima, ovo je solarno djelovanje prouzročilo smetnje na radijskim i navigacijskim signalima diljem Sjeverne Amerike, dijelu Zemlje koji je bio izložen Suncu tijekom izboja.

Kako prenosi earth.com solarni izboj nije se dogodio izolirano nego iz najaktivnije grupe sunčevih pjega, trenutno vidljivoj na Sunčevu disku. Međutim, solarni izboji nisu samo događaji u svemiru kojima se možemo diviti, oni mogu ozbiljno utjecati na radiokomunikacije, električne mreže, navigacijske signale, pa čak i predstavljati rizik za svemirske letjelice i astronaute.

Prema raznim medijskim napisima, Sunce je ove godine doživjelo niz aktivnosti, pri čemu su astronomi NASA-e primijetili znatne promjene na njegovoj površini. Ovi solarni izboji djelomično mogu se pripisati Sunčevom magnetskom polju, koje dovršava “solarni ciklus” otprilike svakih 11 godina. Trenutno smo u 25. solarnom ciklusu koji se pokazao iznimno intenzivnim.

solarna oluja

Kako izvještava Centar za analizu podataka o utjecajima Sunca u Belgiji, prosječni broj sunčevih pjega za lipanj 2023. bio je 163, a ta je brojka znatno veća nego proteklih mjeseci. Iz NASA-e zaključuju kako broj sunčevih pjega nije bio ovako visok gotovo dva desetljeća.

No što ako aktivnost na Suncu bude toliko jaka da na neki način utječe na život na Zemlji? Kako piše Universe Today, NASA-ini znanstvenici koriste modele umjetne inteligencije kako bi razvili sustav ranog upozorenja da bi mogli upozoriti na bilo kakvu nadolazeću opasnost.

NASA-in sustav mogao bi nas obavijestiti oko 30 minuta prije nego što potencijalno razorna solarna oluja pogodi određeno područje. Naime, svjetlost putuje brže od materijala koji izbaci Sunce te kvalitetna analiza podataka može nam kupiti pola sata za smišljanje najbolje reakcije.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.