E64T37 Mauna Kea, Hawaii, from the slopes of Mauna Loa with lava in foreground

Trese se tlo kod najvećeg vulkana na zemlji. Vlasti objavile stanovništvu da bude spremno

GREEN_300_listici_sredina

Hoće li eruptirati Mauna Loa?

Napuhuje se tlo kod vulkana Mauna Loa, a sve su češći i potresi. Vulkan je u stanju pojačanih nemira, koji su najvjerojatnije potaknuti prodiranjem magme na vrhu.


Trese tlo kod najvećeg aktivnog vulkana na svijetu Mauna Loa na Havajima. Znanstvenici kažu da podrhtavanje ukazuje da bi vulkan mogao eruptirati, iako se ne očekuje da će se to dogoditi odmah. Bez obzira na to, vlasti su obavijestile stanovništvo da bude spremno.

Mauna Loa jedan je od pet vulkana, koji je posljednji put eruptirao prije 38 godina, a ukupno 33 puta. Iznimno je opasan zbog svoje veličine. Naime, može skladištiti više magme, što dovodi do većih tokova lave kada dođe do erupcije.

Vulkan

Nalazi se u neposrednoj blizini vulkana Kilauea, koji je poznat po erupciji iz 2018. godine kojom je uništeno gotovo 700 domova. Frank Trusdell, istraživački geolog na Havajskom vulkanskom opservatoriju, koji je dio Geološkog instituta SAD-a, rekao je da podaci pokazuju da Mauna Loa ima puno veći rezervoar magme od Kilauee, što joj može omogućiti da zadrži više lave, prenosi Guardian.

Znanstvenici ovaj vulkan svakodnevno prate, a Havajski vulkanski opservatorij ima više od 60 GPS stanica na vulkanu kojima se vrše mjerenja kako bi se procijenila lokacija i količina magme koja se nakuplja ispod njegove površine. Osim toga, istraživači prate i nagib tla jer njegova brza promjena može pokazati kada će vulkan eruptirati.

Na vrhu Mauna Loe također postoji termalna web kamera koja će identificirati prisutnost topline, dok satelitski radar može pratiti bubrenje i deflaciju tla.

Trenutno nema znakove erupcije, ali je vulkan i dalje u stanju pojačanih nemira, na što ukazuje povećana aktivnost potresa i napuhavanja tla pri vrhu vulkana, stoji na službenim stranicama Geološkog instituta SAD-a . Trenutačni nemiri, smatraju geolozi, najvjerojatnije su potaknuti ponovnim prodorom magme 2-8 km ispod vrha Mauna Loe.

PHOTOS BY: Geološki institut SAD-a, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.