Elektronički div razvio održivu ambalažu od bambusa, šećerne trske i recikliranog papira

Originalni materijal

Sony je predstavio održiv i ekološki prihvatljiv materijal izrađen od bambusa, vlakana šećerne trske i recikliranog papira. Riječ je o izdržljivom materijalu s kojim se lako može manipulirati te ga koristiti u različite svrhe.

Brendovi širom svijeta poduzeli su zelene inicijative kako bi potrošačima priopćili svoju predanost održivosti. Dok neke tvrtke plasiraju proizvode s duljim životnim ciklusima koji smanjuju otpad i ukupnu potrošnju, druge tvrtke traže održive materijale za svoje proizvode i ambalažu. Japanski tehnološki div Sony započeo je vlastiti napor prema održivosti nabavljanjem reciklirane papirnate robe i materijala od lokalno uzgajanih jednogodišnjih biljaka kako bi zamijenio svoju prethodnu ambalažu koja je dolazila od zrelih višegodišnjih stabala.

Sonyjev originalni materijal, odnosno Sony’s Original Blended Material kako su ga nazvali, čini novo održivo pakiranje brenda. Sastoji se od 100% papirnog materijala dobivenog od bambusa, šećerne trske i recikliranog papira. Dok većina papirnate ambalaže potječe od zrelih višegodišnjih stabala, Sonyjev se originalni materijal odgovorno dobiva od jednogodišnjih biljaka poput bambusa i šećerne trske, a u tom procesu stvara manje CO2. Naime, koristi se bambus koji se uzgaja na tri planine u provinciji Guizhou u Kini, a drugačija je vrsta bambusa od one kojom se hrane pande.

Samo se potrebna količina sortira i siječe kako bi se čuvale planine bambusa i održavao održivi ciklus rasta dok se istodobno smanjuje utjecaj na prirodu. Bambus je, kao i šećerna trska, biljka s kratkim ciklusom rasta. Originalni materijal koristi samo komine šećerne trske koji su ostaci u procesu proizvodnje šećera. Nadalje, čvrstoća materijala povećava se kombiniranjem recikliranog papira s vlaknima bambusa i šećerne trske, dok mu papir daje jedinstveni organski izgled.

Sony je razvio ovaj materijal za pakiranje slušalica WF-1000XM4, dok ga tvrtka namjerava koristiti u budućnosti za širi spektar proizvoda u sklopu cilja da do 2025. godine iz ponude izbaci plastična pakiranja. Zaštitne maske, kutije i  jastučići mogu u potpunosti biti izrađeni od ovog recikliranog, izdržljivog i dugotrajnog papirnog materijala proizvedenog bez plastike i boja. Promjenom analogije, materijal se može transformirati u više oblika koji jamče široku raznolikost primjene, a logotip se može utisnuti, izbjegavajući upotrebu tinte.

PHOTOS BY: SONY / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.