color-changing-coating-inspired-by-chameleons-ACS-and-Harbin-Institute

Ekipa osmislila premaz za kuće koji mijenja boju ovisno o temperaturi i tako štedi energiju: ‘Inspiracija je bio kameleon’

GREEN_300_listici_sredina

Značajna ušteda energije

Kada se zagrijala na 20 Celzijevih stupnjeva, boja površine se promijenila iz tamne u svijetlo sivu. Zatim, nakon što je dosegla 30 stupnjeva Celzijevih, boja je odbijala i do 93 posto sunčevih zraka.

Diljem svijeta sve je veća potraga za alternativnim tehnologijama za uštedu energije za grijanje i hlađenje, a koje ne koriste fosilna goriva.

U tu svrhu kineski su znanstvenici razvili jeftini energetski učinkovit premaz za kuće koji oponaša – kameleona.

Kažu da bi novi materijal mogao održavati zgrade hladnima ljeti ili toplima zimi bez korištenja dodatne energije.

Posebna vrsta kameleona

“Mnoga pustinjska stvorenja imaju specijalizirane prilagodbe koje im omogućuju preživljavanje u surovim okruženjima s velikim dnevnim promjenama temperature,” rekao je dr. Fuqiang Wang, autor znanstvenog rada koji opisuje izum i istraživač na Institutu za tehnologiju u Harbinu.

“Na primjer, kameleon Namaqua iz jugozapadne Afrike mijenja boju kako bi regulirao svoju tjelesnu temperaturu kako se vremenski uvjeti mijenjaju”, dodao je.

Riječ je o životinji koja na visokim temperaturama poprimi svjetlosivu boju kako bi reflektiralo sunčevu svjetlost i održalo temperaturu tijela. Kada se ohladi, poprima tamnosmeđu boju kako bi umjesto toga apsorbirao toplinu.

Fenomen prilagodbe

Ova jedinstvena sposobnost je prirodni primjer pasivne kontrole temperature—fenomen koji se može prilagoditi za stvaranje energetski učinkovitijih zgrada.

Inspirirani ovom vrstom kameleona, dr. Wang i njegovi kolege željeli su stvoriti premaz koji mijenja boju i koji se prilagođava promjenama vanjske temperature.

Kako bi napravili premaz, tim je pomiješao termokromatske mikrokapsule, specijalizirane mikročestice i veziva kako bi formirao suspenzijski sloj, koji su raspršili ili četkom nanijeli na metalnu površinu.

Kada se zagrijala na 20 Celzijevih stupnjeva, boja površine se promijenila iz tamne u svijetlo sivu. Zatim, nakon što je dosegla 30 stupnjeva Celzijevih, boja je odbijala i do 93 posto sunčevih zraka.

“Materijal nije pokazivao znakove oštećenja čak ni kada je dosegao temperaturu od 80 Celzijevih stupnjeva”, kazao je Wang.

Istraživači kažu da bi sustav mijenjanja boja mogao uštedjeti “znatnu” količinu energije za regije koje bilježe česte promjene vremena. Kao dodatan plus navode da je premaz jeftin te jednostavan za proizvodnju.

PHOTOS BY: Profimedia, American Chemical Society / Harbin Institute / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.