photo-solution-cool-roofing

Dvije muhe jednim udarcem: Ekipa od otpada kamenica radi boju koja ‘rashlađuje’ zgrade

GREEN_300_listici_sredina

...i to za čak 10 Celzijevih stupnjeva!

U Francuskoj se godišnje bacaju velike količine ove vrste školjke, a Cool Roof France otkrio je da one maksimalno povećavaju učinkovitost boje za krovove.

Zbog velikih vrućina i toplinskih valova jedna je tvrtka iz Francuske osmislila način kako smanjiti temperaturu okoline unutar zgrada, a pritom iskoristiti više od 130.000 tona otpadnih kamenica koje se svake godine proizvedu u Francuskoj.

Riječ je o kompaniji Cool Roof France koja je proizvela posebnu vrstu boje od kamenica. Naime, u toj se zemlji godišnje bacaju velike količine ove vrste školjke, a Cool Roof France otkrio je da one maksimalno povećavaju učinkovitost boje za krovove.

Kako navodi Euronews, tradicionalna boja sastoji se od otapala, vode i kalcija, ali kamenice ju čine znatno izdržljivijom.

Održiv i isplativ način

Cool Roof France već je obojio mnoge krovove trgovina, bolnica, škola i ureda i rezultati su zapanjujući. Naime, bojanje krovova u bijelo dokazano smanjuje temperaturu okoline unutar zgrada, ali na održiv i isplativ način.

Najprije su obojili krov policijske jedinice za rukovanje psima tragačima. Temperatura okoline zgrade smanjila se za čak 10 stupnjeva Celzijevih.

Klima nije rješenje

“Danas imamo milijardu klimatizacijskih uređaja. Procjenjujemo da bismo ih 2050. godine mogli imati pet milijardi. Klima je rješenje koje malo hladi unutar zgrade tako što vani grije. Takav krov pridonosi i smanjenju potrošnje energije za klimatizaciju”, rekao je Julien Martin Cocher, zamjenik izvršnog direktora tvrtke Cool Roof France.

CRF-ova termo-reflektirajuća krovna boja obogaćena kamenicama nanosi se u tri sloja. Prva dva sloja čine proizvod izdržljivim, dok treći sloj boje može reflektirati 90 posto sunčevih zraka od zgrade. To navodnio rezultira prosječnim smanjenjem temperature od šest do sedam Celzijevih stupnjeva, pa i više.

PHOTOS BY: Cool Roof France, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.