Pedja Bajovic_1

Edo Maajka, Tarik Filipović, Đelo Hadžiselimović: #StandUpZaKlimu podržale brojne osobe iz javnog života

GREEN_300_listici_sredina

Stand up komedijom za bolji planet

Ovog ljeta stand up komičar Pedja Bajović je pokrenuo lavinu eko aktivnosti među svojim pratiteljima i njihovim prijateljima. Naime, pozvao ih je na akciju i projekt #StandUpZaKlimu, a zauzvrat im zahvaljuje svojom komedijom. Projekt sada broji stotinjak prijava, a u borbi za bolje sutra podržala su ga i brojna imena iz javnog svijeta.

Pedja Bajović, veteran regionalne stand-up komedije, ovoga ljeta je pokrenuo lavinu manjih i većih eko aktivnosti svojih pratitelja i njihovih prijatelja. Naime, pozvao ih je na akciju, a zauzvrat im zahvaljuje svojom komedijom. #StandUpZaKlimu broji stotinjak prijava, a sudionicima je omogućio izvrsnu zabavu uz projekt, koji je dobio i svoju oznaku #HAHAprotivCO2.  Najčešće poslani primjeri su prikupljanje otpada i njegovo pravilno razvrstavanje, bicikliranje ili hodanje umjesto automobila, ali i uzgoj vlastitog voća i povrća. Inicijativa traje do zadnjeg dana kalendarskog ljeta, pa je još uvijek moguće poslati vlastiti primjer eko akcije. Svi sudionici koji se prijave kao znak zahvale dobivaju link za online gledanje tri profesionalno producirane cjelovečernje predstave stand-up komedije: S Nogu*, Muškarac i Rok trajanja, i to sve do 23. rujna.

Među pristiglim dokazima i prijedlozima što se sve može učiniti za klimu su i oni naših poznatih osoba. Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja i ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sumirala je podatke i podsjetila da za početak prestanemo pretjerivati. “Ako smanjiš grijanje i hlađenje za samo 2 stupnja, smanjit ćeš svoj ugljični otisak za 900 kilograma godišnje što je 15 posto ukupnih godišnjih emisija prosječnog građanina Hrvatske. Ako izvučeš punjače, računala i druge uređaje iz struje kad ih ne koristiš, smanjit ćeš svoje emisije za još 7 posto“, ističe Mazzocco Drvar. “Ako zamijeniš frižider ili neki drugi uređaj u svom domu energetski učinkovitijim, uštedjet ćeš u godinu dana oko 3 posto, a ako jednu žarulju zamijeniš LED-om još 2 posto. Ako ne puštaš vodu da teče dok pereš zube i skratiš vrijeme tuširanja za 2 minute, smanjio si svoj godišnji ugljični budžet za još 2,5 posto. Ako samo jedan obrok koji se sastoji od kravljeg mesa svaki tjedan zamijeniš piletinom ili ribom uštedjet ćeš više od pola tone CO2, još 8 posto ukupnih emisija“, dodaje meteorologinja te upozorava i da najviše ugljičnog otiska stvaramo automobilima.

U prosjeku godišnje prelazimo oko 12 tisuća kilometara automobilom čime ispustimo u zrak 3,5 tona CO2. To znači da čak 58 posto ugljičnog otiska po osobi stvaramo osobnim prijevozom. Stoga je inicijativa #StandUpZaKlimu potaknula je i brojne druge istaknute osobe da upozore na potrebu djelovanja. Među njima su znanstvenik Saša Ceci, glazbenik Darko Rundek, glumci Tarik Filipović i Anica Dobra, TV satiričari Zoran Kesić i Domagoj Zovak, reper Edo Maajka, spisateljice Korana Serdarević i Silvija Šesto, novinarka i TV voditeljica Jasmina Kos, kvizašica Morana Zibar, karikaturisti Nik Titanik, Marko Somborac, Midhat Kapetanović i Filip Andronik, a jednu poruku je odabrao i poslao i legendarni urednik Đelo Hadžiselimović. “Zašto se komičar bavi klimom, a ne svojim šalama? Stand-up je najživotniji žanr komedije, a klimatske promjene nam već sada ugrožavaju život, bez kojeg onda nema ni smijeha i vrijeme da ih se krene usporavati je bilo – jučer! Svatko u tome treba dati svoj osobni doprinos, a ja sam odlučio svoje pratitelje potaknuti inspiracijom i smijehom. Zahvalan sam svima koji su na bilo koji način uključeni u naš projekt, svima koji će još sudjelovati, a najveća zahvala ide onima koji su promijenili barem jednu lošu naviku“, izjavio je Pedja Bajović.

https://www.instagram.com/p/CTWnG5QN0jR/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CTm2kScqamH/

Incijativa #StandUpZaKlimu odvija se uz potporu veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, a ideju našeg stand-up komičara organizacijski je potpomogla udruga Terra Hub koja se za klimu bori projektima za održivi razvoj, edukacijom o zaštiti okoliša i aktivacijom građana. Besplatan pristup za gledanje ove Full HD video produkcije je dostupan i uz objavu na vlastitim društvenim mrežama. Pritom je potrebno tagirati stranice @pedjabajovic.standup i @terrahubcroatia uz hashtagove #standupzaklimu i #HAHAprotivCO2.

PHOTOS BY: Facebook, Instagram, Službene fotografije / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.