Hoće li klimatske promjene utjecati na održavanje sportskih natjecanja?

GREEN_300_listici_sredina

Vrućine gorući problem sportaša

Nakon što su se zbog vrućina na Olimpijskim igrama u Tokiju termini nekih natjecanja trebali mijenjati i nakon što su ozbiljno ugrožena zdravlja pojedinih sportaša, postavlja se pitanje hoće li klimatske promjene postati goruća tema tijekom organizacije sportskih natjecanja?

Klimatske promjene dovele su do toga da će čak i čelni ljudi velikih sportskih natjecanja morati voditi računa oko datuma održavanja svojih turnira. Nakon Olimpijskih igara predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe progovorio je o nesnosnim vrućinama i vlazi tijekom održavanja ovogodišnjih Igri u Tokiju koje su dovodile sportaše do krahiranja tijekom natjecanja. Iako je ljeto, i vrućine su sasvim normalni dio ovog godišnjeg doba, iz godine u godinu visoke temperature se bezobrazno podižu, a vrućina ne jenjava. “Ne morate biti znanstvenik da razumijete sve oko klimatskih promjena da biste znali da svijet postaje sve topliji“, rekao je Coe. “To će vjerojatno značiti globalnu raspravu oko kalendara i načina na koji organiziramo događaje”, dodao je. Ekstremne vrućine i vlaga u Japanu prisilile su tako promjene rasporeda trčanja, kao i tenisa i ženskog nogometa. Budući da su ovogodišnje Igre koje su zbog pandemije s prošle, prebačene na ovu godinu postale jedne od najtoplijih u povijesti, sportske zvijezde komentirale su da je bilo gotovo neizdrživo, uključujući i tenisača Novaka Đoković koji je opisao vremenske uvjete kao “brutalne”.

Nekad su se sportska događanja trebala odgađati eventualno zbog padalina taj dan, a sada je vrućina koja je usko povezana s klimatskim promjenama na globalnoj razini postala ozbiljan problem. Mijenjanje termina sportskih događaja zbog visokih temperatura već su činili i na Igrama pa su tako muški ženski maratoni i utrke prebačeni iz Tokija u Sapporo u nadi da će sjeverni grad imati hladnije temperature. Sapporo je, međutim, također bio prevruć, pa je uoči događaja najavljeno da će ženski maraton biti pomaknut ranije za jedan sat. I dalje, vrlo bezuspješno jer su vrućine i dalje bile snažne.  Tenis i ženski nogomet također su promijenjeni s jutarnjih startnih sati pod pritiskom igrača zabrinutih za njihovo zdravlje.

Coe je primijetio kako su upravo vrućine postale jedan od glavnih tema u timovima i na potrebu za stvaranjem bolnica na terenu, te umjesto da se posvećuju stvarima koje se odnose na što bolje rezultate prilikom natjecanja, strah od kolabiranje zbog vrućine sve se češće provlači među njih. “Nova norma u organiziranju sportskih natjecanja postali su stvarno teški klimatski uvjeti”, ističe Coe. Također, Svjetsko nogometno prvenstvo sljedeće godine bit će otvoreno u studenom kako bi se ponovno izbjegle vrućine tijekom tradicionalnog termina turnira koji bi trebao biti na ljeto.

Takva situacija nije nikome draga, ali svi žele izbjeći najcrnje scenarije kolabirajućih sportaša koje smo već imali prilike vidjeti, jer njihovo je zdravlje ipak znatno bitnije. “Realnost je takva, mislim da je ovo izazov sa kojim ćemo se svi sada suočavati”, zaključio je Coe.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.