victoria-todorova-0BE7SCBeUpU-unsplash

Najstarije drvo masline u svijetu ima 4000 godina, još uvijek daje plodove i nalazi se u Europi!

GREEN_300_listici_sredina

"Starica" prepuna vrijednih plodova

Prema posljednjim istraživanjima jedno od najstarijih stabala masline na svijetu nalazi se u Grčkoj, točnije na Kreti. Ima otprilike 4000 godina i još uvijek vjerno daje plodove.

Maslina, drevno drvo koje može uistinu preživjeti razne vremenske uvjete i tako dočekati svoju tisućljetnu starost. Među najstarijim drvima masline, a prema posljednjim podatcima potencijalno i najstarije drvo masline u svijetu je i Maslina Vouves na Kreti. Prema nekim procjenama drvo je staro više od 3000 godina, smješteno je u selu Ano Vouves u kretskoj općinskoj jedinici Kolymvari.

Ova “starica” i dalje rađa masline, a nedavno su znanstvenici sa Sveučilišta na Kreti procijenili su da je drvo staro 4000 godina. Mogući pokazatelj njegove starosti su dva groblja iz Mračnog doba (stara Grčka) otkrivena u blizini stabla. Deblo ima opseg od 12,5 metara i promjer od 4,6 metara.

Godine 1997. stablo je proglašeno zaštićenim spomenikom prirode, a u listopadu 2009. u obližnjoj kući iz 19. stoljeća svečano je otvoren Muzej maslina u Vouvesu, koji prikazuje tradicionalne alate i proces uzgoja maslina. Grane ovog stabla korištene su za tkanje pobjedničkih vijenaca za pobjednike Olimpijskih igara u Ateni 2004. i Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.