283935064_163758342779063_4665915274540376086_n

Ovo je najstarije stablo na svijetu i prijeti mu ozbiljna opasnost od propadanja

GREEN_300_listici_sredina

Pradjed postao konkurencija Metuzalemu

Iako je američki Metuzalem ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarije stablo, čini se kako je tajanstveni čekinjasti bor dobio ozbiljnu starosnu konkurenciju u vidu čileanskog čempresa nazvanog Pradjed.

Čini se kako je popularni Metuzalem za kojeg se smatralo da je najstarije stablo na svijetu dobilo konkurenciju. Naime, u Čileu je pronađeno stablo za kojeg znanstvenici smatraju kako je upravo ono najstarije. Gran Abuelo kako mu je ime ili u prijevodu Pradjed vrsta je stabla Fitzroya cupressoides iz obitelji čempresa i smatra se najdugovječnijom vrstom drveta nakon čekinjastog bora. Nalazi se u čileanskom nacionalnom parku Alerce Costero i širok je više od četiri metra te visok nevjerojatnih 59 metara.

Kako prenose strani mediji, Jonathan Barichivich, čileanski znanstvenik upotrijebio je jedinstvenu metodu za određivanje starosti stabla. Prvo je upotrijebio bušilicu za inkrement kako bi izvukao uzorak drva bez ozljeđivanja stabla i izbrojao je oko 2400 kolutova. Budući da uzorak nije stigao do središta stabla, koristio je modele za procjenu starosti stabla, a rezultat procjene je da je Gran Abuelo vjerojatno staro 5.484 godine. Metoda je također odredila raspon dobi. “Stablo ne može biti starije od 6.000 godina niti mlađe od 4.100 godina. Čak i ako je stablo vrlo brzo raslo, za svu tu veličinu, ne može biti mlađe od toga”, rekao je Barichivich za Live Science.

Barichivich je svoje nalaze iznio na nekoliko znanstvenih konferencija, ali oni još nisu recenzirani, navodi National Geographic. Do sada su naišli na različite reakcije znanstvene zajednice. “U potpunosti vjerujem analizi koju je napravio Jonathan. Zvuči kao vrlo pametan pristup”, rekao je za Science dendrokronolog ETH Zürich Harald Bugmann.  Međutim, osnivač Tree Ring Laboratoryja na Sveučilištu Columbia Ed Cook bio je skeptičniji. “Jedini način da se istinski odredi starost stabla je dendrokronološki prebrojavanje godova i to zahtijeva da svi prstenovi budu prisutni ili da se uračunaju”, izjavio je Cook. Osnivač Rocky Mountain Tree Ring Research Peter Brown rekao je za National Geographic da je pristup previše nov za procjenu prije stručnog pregleda i da je njegov zaključak previše iznenađujući. Ono što je svakako činjenica, a to je da je ovo drvo bez obzira na starost ugroženo i od velikog priljeva turista u nacionalni park, ali i od klimatske krize, što bi moglo isušiti regiju i otežati pristup vodi stablu. Platforma koja okružuje stablo gnječi njegovo korijenje pa je Barichivich savjetovao da se šetalište pomakne dalje od stabla i da se samo drvo zakloni mrežom. “Ljudi ga ubijaju. Hitno zahtijeva našu zaštitu”, zaključio je Barichivich. 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.